Mam 2.75 kilo pigwy, pozrywałem i będę robić dżem, żeby się nie zmarnowało. Pierwszy raz w życiu będę robić jakiekolwiek przetwory, życzcie mi szczęścia.
Frasad

@Soviel I myk w cukier i spirytus.

Soviel

@Frasad Ja nie piję ale dziadek zrobił nalewkę kiedyś i mu nie podeszła.

Frasad

@Soviel Pigwa na nalewki całkiem spoko. No ale wiadomo, kwestia gustu. Ponoć galaretka świetna.

muskutanin

@Soviel jaki dżem? Zwariowałeś? Masz tu przepis na nalewkę i raz dwa rób

6d917d34-179e-4614-b069-56f77a074dfe
Soviel

@muskutanin Nie piję

muskutanin

@Soviel jak można nie pić w kraju alkoholików?

Soviel

@muskutanin Nigdy nie lubiłem pić choć się zdarzało. Teraz mogę się napić na imprezie ale nie muszę. Poświęcać owoce na alkohol to dla mnie marnotrawstwo

Takebushi

Taka ciekawostka, Pigwa po Portugalsku nazywa się marmelo. Stąd wywodzi się swło marmelada. Tak przynajmniej twierdzi mój kolega z Brazyli

(co do samej nazwy owocu to zweryfikowałem).

Takebushi

@Soviel Witam w klubie nepijących! Mądry człowiek widzę!

Soviel

@Takebushi Fajna ciekawostka High five

Dalmierz_Ploza

@Soviel Jak Ci przyjdzie do głowy dodawanie pektyny to chcąc ją wsypać do dżemu wymieszaj ją najpierw z cukrem i powoli dodawaj do gotującego się gara.

Soviel

@Dalmierz_Ploza Nic nie dodaję, owoce i cukier. Wjebałem się w czyszczenie tego że głowa mała ale dzięki za radę

NieTylda

@Soviel polecam zrobić sok z pigwy, a potem dolewać sobie do herbaty (ʘ‿ʘ)

Soviel

@NieTylda Padło na ten dżem i nigdy już nie tknę pigwy. 4 godziny wykrawania gniazd i krojenia, z małymi przerwami. Ja pierdolę, dopiero to wstawiłem.

Nebthtet

@Soviel BTW - z pigwy jest także przednia nalewka. Alkohol spożywam superrzadko, ale to jest naprawdę coś mniam.

A sam owoc - zamiast cytryny warto plasterek do herbaty dawać.

Soviel

@Nebthtet Już zrobiłem dżem, wyszedł całkiem dobry, ma fajny aromat i posmak. Konsystencja też super bez dodatków a robiłem pierwszy raz dżem ^^

Nebthtet

@Soviel no to zachęta na przyszłość


Teraz jeszcze kupisz węgierki - bombowe powidła możesz sobie wysmażyć.

Zaloguj się aby komentować