@roadie swoim wpisem natchnął mnie po górskich wędrówkach do eksprymentowania, a że nogi bolą jak skurwesyn, wjechały odpowiednie "odbulowywacze" i człowiek zaczął rzeźbić - wyszło zacnie:


  1. chorizo z lidla w plastry, duża cebula w piórka, wędzona słonina (z Malina) ~200g w plastry, dwie puszki fasoli białej, przecier pomidorowy i sos sojowy do smaku, przyprawy

  2. słonina na patelnię aż zacznie brązowieć

  3. cebula na patelnię do zeszklenia i aż zacznie łapać kolor

  4. chorizo in - wielokrotnie spaliłem chorizo bo papryka lubi się szybko palić a ja lecę na ogniu piekielnym. czeba paczać...szybko obsmażyć, żeby złapało ciepło i trochę koloru i lecimy dalej

  5. odsączona fasola na patelnię żeby złapała ciepło

  6. na koniec zalewa z fasoli wymieszana z przecierem pomidorowym

  7. potrzymać na ogniu kilka minut, doprawiając majerankiem, pieprzem, sosem sojowym/solą/maggi wedle uznania

  8. opcjonalnie: tarty twardy ser zółty albo rozpuścić w sosie gorgonzollę


ketogeniczna partnerka wpierdoliła 2 dokładki, dzieciaki nie przychodzą bo najedzone zanim zacząłem gotować ale starsza już męczyła bułę co tak ładnie pachnie XD


zdjęcia dorzucę z telefonu jak mnie wóda nie odetnie do tego czasu


edit: zdjęcia dorzucone, akurat starsza córka zwabiona zapachem wpadła i trzeba było prawie siłą od patelni odrywać. no wędzonka ze słoniny plus papryka z chorizo robi taką robotę że niektórzy zwolennicy wędzonki mogliby to ochrzcić fasolka po bretońsku lv2


#gotujzhejto

d10a028a-e77e-4ddb-91df-6728ef4a3baf
975f1c84-5408-4843-8182-4801f50cc849
5e423c77-f7d4-4489-bc0a-44145baa0c9b
8d295b05-47f3-4c34-9d28-1ac4f2ecbef3
19a0d516-5b2e-4dd0-b9a7-91cf1e1ad765

Komentarze (4)

wonsz

wołam @roadie @loopie bo pojebałem was w oryginalnym wpisie, dla potomnych.

Z_buta_za_horyzont

Ile stocka potrzeba do tego przepisu?

MementoMori

Co Ty OPie wódę z lodem pijesz samą?

wonsz

@MementoMori to jest ten magiczny składnik ale fakt, już porobiony trochę byłem bo wrzuciłem nie to zdjęcie co trzeba, dopiero rano się skumałem.

Zaloguj się aby komentować