Ktoś tu się zna na stekach? Wiem, że ten rodzaj mi najbardziej smakuje i nie ma za dużo tłustego, ale fajnie by było poznać opinię eksperta.


230g, najmniejszy jaki znalazłem.


#jedzenie #jedzzhejto

9e18e6de-030e-496c-9ad5-29669a5520a0

Komentarze (5)

paramyksowiroza

@szatkus Ale konkretnie o bavette pytasz?

Coś takiego kiedyś rzeźnicy chowali przed sprzedającymi i zostawiali dla siebie.

Ja jednak wolę nieco tłustsze i grubsze

BTW, z Sądołowa to bym nie kupił

szatkus

@paramyksowiroza bardziej czy optycznie to jest spoko. Czasem widzę, jak ludzie tam podchodzą, patrzą i odchodzą. Zakładam, że się znają i szukają tylko obiecujących steków. A może się nie znają i tylko tak patrzą z ciekawości, nie wiem


Poza Sokołowem to tam jest tylko marka własna Kerfa i czasem, ą ę, steki z brytyjskiej wołowiny, ale nigdy nie próbowałem. Więc nie ma za dużego wyboru, a ja nie wiem, gdzie się chodzi po dobre steki.

paramyksowiroza

@szatkus Optycznie jest spoko. Ale mało kto wie, co to jest bavette.

Ludzie szukają "marmurkowych" steków, bo w przypadku większości fragmentów wołowiny takie są lepsze.

Tyle że bavette to taka trochę specyficzna sytuacja.

Jeśli szukasz paru słów od eksperta, to polecam Ci kanał "Stek Bzdur" na YT.

A tutaj masz film dotyczący właśnie bavette:


https://www.youtube.com/watch?v=MZgJPqisBxE

szatkus

@paramyksowiroza aż posmutniałem jak gościu powiedział, że zapomniał osuszyć, ale dziękuję

LondoMollari

@szatkus Nie znam się, ale mogę powiedzieć, że nigdy nie przejechałem się na stekach od firmy Tomaszny. Jak jestem okolicach Wodzisławia to zawsze do nich wpadam, ale mają też wysyłkę. Przy czym ja lubię, aby stek miał odrobinę tłuszczu, więc mi podeszły najbardziej takie. Tomaszny ma tylko jedną wadę - jest drogi: https://tomaszny.pl/miesa-c-12_23.html

Zaloguj się aby komentować