Kontrola IJHARS: 40 proc. sklepów sprzedaje towar z nieprawidłowościami - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

"Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przestrzega przed pochopnymi zakupami w okresie przedświątecznym: należy sprawdzać termin przydatności do spożycia, pochodzenie i wygląd produktów" - czytamy w najnowszym komunikacie instytucji. Wyniki kontroli ujawniły bowiem nieprawidłowości w wielu wędlinach, mięsach i serach sprzedawanych polskim konsumentom. [...]


Nieprawidłowości odnotowano we wszystkich skontrolowanych kategoriach produktów. IJHARS poinformowała, że uchybienia dotyczą mięsa czerwonego w 20 sklepach, a także "przetworów mięsnych w 25 placówkach, a serów (podpuszczkowych dojrzewających - tzw. "żółtych") - w 17". Ale największy odsetek nieprawidłowości - czyli aż 30 procent wszystkich zakwestionowanych partii produktów - dotyczył znakowania. Chodzi o to, że konsumenci wprowadzani są w błąd i dany produkt okazuje się nie być tym, czego dokładnie szukali. "Nieprawidłowości przybierają różne formy: od fałszowania kraju pochodzenia po ukrywanie prawdziwego składu" - ostrzega IJHARS.


Przykłady? Jeśli chodzi o czerwone mięso, stwierdzono m.in. podawanie pochodzenia niezgodnie z prawdą, np. wskazano Polskę zamiast Danii, Hiszpanię zamiast Polski. Ponadto inspektorzy zauważyli, że nie zamieszcza się gatunku mięsa na opakowaniu. Producenci podają też termin przydatności do spożycia w nieprawidłowej formie. Pobrano też próbki do badań laboratoryjnych mięsa, co pozwoliło wykryć obecność niedozwolonych azotanów (trzy partie) oraz dodaną wodę (dwie partie). [...]


#wiadomoscipolska #ijhars #handel #zywnosc #mieso #wedliny #sery #nieprawidłowości

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować