Komentarze (14)

poproszę adres gdzie stoję te krałzy

@cweliat nie strzela te słoiki?

@Dolan @Eowmardoz xD po prostu gazowane będzie

@Eowmardoz Pierwszy raz robię jakiekolwiek przetwory zobaczymy

@Eowmardoz @cweliat tez jestem ciekaw bo z tego co widziałem zalecają plastikowe pojemniki które przy nadmiarze gazu po prostu go upuszczą bo są elastyczne.

Andrzeju, to j⁎⁎⁎ie. Kimchi robi się szczelne ale z możliwością wydostania się gazu przy fermentacji.

@Eowmardoz @Dolan @dildo-vaggins kurde proszę państwa dzięki za informacje. Odkręciłem bo już w sumie dwa dni stało i było bliskie jebniecia zepsuje się teraz?

Dlaczego ma się zepsuć? Nałóż gaze albo ściereczkę i tyle, to fermentacja mlekowa jak w małosolnymi.

To taka rurka kręcona jak do wina domowego jest potrzebna?

@cweliat daj znać przy okazji czy to capi - gdzieś czytałem że chińczyki to mają specjalne lodówki na to bo po jedno ponoć właśnie capi a po drugie chyba najlepiej w niższych temperaturach niż w zwykłej lodówce się to przygotowuje?

@trsh nie, póki co bardzo neutralny zapach

Kto Wam napisał, że są szczelnie zamknięte? Przykręca się słoiki lekko na samym początku, potem dopiero szczelnie.

@J4N A kiedy jest "potem"? Mi zwykła kapusta kiszona wywaliła słoik kiedyś, od tamtej pory robię w beczce.

Pierwsze 10 dni uchyl wieczko lub odkrec potem juz moze byc zakrecone (czytalem, nie probowalem) ja u siebie fermentuje z airlockiem jak przy bimberku i jest gitarka ale uwazam ze najpyszniejsze kimchi to tak 3msc+ Po miesiacu zaczyna byc ok... no ale na pewno nie tydzien/10 dni.

fc90702f-c511-4158-9ede-bb16c8847589

Zaloguj się aby komentować