Każda pora jest dobra na stejka, bywają tylko gorsze na wietrzenie mieszkania.
Tej kaszy tak mało dałem, że pomidory wyglądają jak wklejone fotoshopką XD
#gotowanie #gownowpis
0cf36e5d-a630-4454-8fd6-c9ede27f6206
gawafe1241

@Tapporauta stejk z kaszą? Serio? ( ͠° ͟ʖ ͡°) Dobry stejk obroni się sam, no ewentualnie można domówić żeberka, pieczony boczek i kufel zimnego piwa ale kasza? I pomidory? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ytilibuuun

@gawafe1241 

pokaż przekrój

przekroj i pokaż

Tapporauta

@gawafe1241 żarcie jak każde inne, to miałem pod ręką ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ z ryżem najlepsze to wiadomo, ewentualnie cienkie frytasy, kasza ujdzie

Tasiorator

A jadłeś z pomarańczą? Kroisz w kostkę i jak lubisz troszkę oliwy ale niekoniecznie. Połączenie spoko rodem z Sewilli

Tapporauta

@Tasiorator trzeba spróbować, lubię łączenie smaków

GtotheG

@Tapporauta fajna fotoszopka :3 stek wyglada wysmienicie! Ja nie umiem dobrego zrobic smacznego!

ismenka

@Tapporauta kurde, wygląda jak klasyczna i lekko przyduszona karkówka robisz na żeliwnej, że trzeba wietrzyć?


u mnie steki na patelni grillowej żeliwnej to standard, tak samo jak pół dnia wietrzenia mieszkania i noszenia na sobie zapachu dymu (trzeba też pamiętać, by steków nie robić, kiedy pranie wisi, bo zawsze złapie XD).

Tapporauta

@ismenka grill elektryczny na maxa. Trochę skrapiam olejem tacki. Steki jakiś czas po wyłożeniu (zwykle po pierwszym przekręceniu) przykrywam od góry lekko papierem grubym kuchennym + folią. Papier ładnie zatrzymuje nadmiar pary wodnej, mięso nie jest suche, ale i nie gumowate, bo pilnuję czasu smażenia.

Jak wolę na krucho wierzch zrobić, to w jakieś folię nie będę się bawić, wtedy leci bez żadnego przykrywania.


Na patelni też bywa, że zrobię wtedy głęboki olej daje radę, tu żadnego przykrywania, bo guma będzie. Ważne nie trzymać za długo, mięso zwykle kroję grubiej niż te marketowe gotowce, i zostawiam na jakieś 7 minut pod przykryciem po smażeniu. Nie wiem czy ma to znaczenie dla stopnia wypieczenia, ale pilnuje tej zasady, żeby mięso było suche przed smażeniem, jak jest za mokre to daję pieprzu na grubo i trochę papryki wędzonej.

ismenka

@Tapporauta ok, to ja walę klasyka, w sensie na suchą patelnię, w żadne oleje się nie bawię, i właśnie robię kruche z wierzchu steki różowe w środku. Dla mnie i tak najważniejsza jest marynata - hitem jest sos Teriyaki z domowym sokiem z aronii.

Zaloguj się aby komentować