Jako że samym chlebkiem człowiek się nie naje to zrobiłem karkówkę parzoną w #szynkowar
smacznego śniadania.
#kuchnia #jedzenie #domowakuchnia
#gotujzhejto
70a416df-d299-4fac-98d6-6cd3cf875727
senpai

@Astro dzięki, od jutra zaczynam wege tydzień

Tervaskanto

@Astro nie robił byś ludziom smaku z rana

Astro

@Tervaskanto to kiedy mam smaka robić?:) a kiedyś jeść trzeba.

Astro

@senpai „>”od jutra zaczynam wege tydzień


Współczuje.

nxo

@Astro bardzo ładna karkowka, łap grzmota( ͡° ͜ʖ ͡°) to był jeden kawal miesa? Nigdy tak nie probowalem, zawsze kroilem na mniejsze, ok3cm kawalki;)

Astro

@nxo oczywiście ze pojedynczy kawałek. Niestety duży przerost nie był widoczny w czasie zakupu ale mi nie przeszkadza.

Moim bardzo prywatnym zdaniem karkówkę szkoda kroić. Kroje mięsa które w całości nie wypełnią szynkowara (np noga indyka).

Barabarabasz7312

@Astro dobrze , że już jestem po obiedzie, Smacznego !

nxo

@Astro kurde zacheciles mnie, musze sprobowac z jednego kawala zrobic!


Zdradzisz jeszcze ile czasu? Bo krojone tak 2h trzymam z hakiem, tutaj trzeba wiecej/mniej?

Astro

@nxo czas jest podobny. Wyrazista, w która trzeba się wgryzać to 2 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę 80st.

Ja wole taką mięciutką (No dobra. Bardziej różowa woli) wiec mięso wyjmuje z lodowki ok 30 minut (nie więcej niż godzinę, nie mniej niż 15 minut), woda 83-85 stopni (staram się utrzymać, nie jest tak trudne ale tez nie pilnuje termometru jak maniak) i trzymam 2.20.

Czy to jest przepis idealny? Nie bardzo, zaletą (i wadą) jest to że w domowych wyrobach trzeba odrobinę doświadczenia żeby zrobić nie tylko dobrze ale dokładnie tak jak się lubi.

nxo

@Astro dzięki za info:) mam nieco doswiadczenia, nie jedna szynke juz robilem, ze swoich obserwacji mogę polecić garnek do gotowania mleka, z podwojnym dnem i dziurka, gdzie do środka wlewa sie wode, latwiej w nim utrzymac temperature, tylko trzeba pilnowac poziomu wody w srodku:)

Zaloguj się aby komentować