Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzkości. Możemy wybierać wśród olbrzymiej liczby naturalnych smaków – nie mówimy tutaj o dostępnych w sklepach syntetycznie aromatyzowanych ziarnach – i parzyć ją na najróżniejsze sposoby. Bardzo popularne są metody przelewowe: drip, aeropres i chemex. Każda z nich może zapewnić niepowtarzalne wrażenia smakowe. Czy jest jednak sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP). [...]


Później naukowcy wykorzystali już prawdziwą kawę, by sprawdzić, jak różna siła mieszania wpływa na proces ekstrakcji i sam ekstrakt. Okazało się, że proces ten można kontrolować za pomocą odpowiedniego strumienia wody. By uzyskać silniejszy ekstrakt, musimy doprowadzić do większego i dłuższego mieszania kawy podczas zaparzania. A możemy to zrobić lejąc wodę wolniej z większej wysokości. Najważniejsze, by strumień był nieprzerwany. Nie musi być potężny, ale ciągły. [...]


#kawa #jedzenie #kofeina #fizyka

KopalniaWiedzy.pl

Komentarze (2)

Fly_agaric

A nie prościej zwyczajniej zaparzyć ją w Bialetti?

Nic co zrobisz w przelewie nie zbliży się mocą do tego co wypłynie z Bialetti. Jak kto lubi naprawdę mocny smak, to w to należy iść.

Chyba że dla samej ekscytacji działaniem fizyki.

Roark

@Fly_agaric w kawiarce kawa smakuje zupełnie inaczej, mi nie podchodzi ani ona, ani ekspres.

Zaloguj się aby komentować