Jablońł domowa (Malus domestica Borkh.).
Nazwa odmianowa:Rajewskie (2)
Pochodzenie:.odmiana pochodzi z majątku Raj, niedaleko Lwowa. Opisana po raz pierwszy w 1880 roku.
(2)
Morfologia :Owoce są duże, kulisto-stożkowate, żebrowane w części przykielichowej, często jedna połowa owocu jest bardziej rozwinięta niż druga.
Skórka:. Skórka gładka, słomkowozielona, pokryta smużkowanym, karminowym rumieńcem, pachnąca(2)
Miąższ:Miąższ biały z zielonym odcieniem, luźny, gruboziarnisty, soczysty, kruchy
(2)
Odporność na szkodniki oraz choroby:
Parch jabłoni – niska podatnosc..
Mączniak prawdziwy-średnia podatność
Zaraza ogniowa-niska podatność.
Rak drzew owocowych-niska podatność.
Owocówka jabłoniowa-niska podatność.
Przechowywanie:
Można przechować przez okres do 8 miesięcy w chłodni; w piwnicy do początku stycznia.
Dojrzałość :
Dojrzałość zbiorcza: w pierwszej połowie pazdziernika(1)
Dojrzałość konsumpcyjna: koniec listopada
Odporność na mróz:
do -40°C (do strefy klimatycznej 3)
Przeznaczenie:
Owoce wykorzystywane są w stanie świeżym oraz do sporządzania soków, kompotów, przecierów i dżemów, a także ciast.
Korona:
Odmiana ta rośnie dość prędko. Tworzy płasko-kulistą koronę ze zwieszającymi się pędami, leżącymi czasem wprost na ziemi.(1)
Owocowanie:
Odmiana wchodzi bardzo późno w okres owocowania,możliwa przemienność,plon duży.
Szkólka: https://szymczaksad.com/o/sadzonki-rajewskie/
Literatura
(1) https://szymczaksad.com/o/sadzonki-rajewskie/
(2) https://eko-ogrodnik.pl/produkt/jablon-rajewskie/
#jablko
