Komentarze (4)
@Marshalist
As your friendly neighborhood physics major, I decided to calculate this with a few assumptions. The formula for converting between kinetic energy and thermal energy 1/2mv2=mcT
The average human hand weighs about .4kg, the average slap has a velocity of 11 m/s (25mph), an average rotisserie chicken weighs 1kg (2lbs) and has a specific heat capacity of 2720J/kg*c, and let's assume the chicken has to reach 205C (400F) for us to consider it cooked. The chicken will start off frozen so 0C (32F)
To cook the chicken in one slap, you would have to slap it with a velocity of 1665.65 m/s or 3725.95 mph.
(づ•﹏•)づ
@Marshalist
Założenia:
Waga kurczaka wynosi 1.5kg
Temperatura początkowa kurczaka wynosi 0 stopni C
Temperatura wewnętrzna gotowanego kurczaka wynosi 80stopni C
Ciepło właściwe kurczaka wynosi 0,77 btu/lb-deg F (za engineeringtoolbox.com)
Cała energia kinetyczna twojej ręki jest natychmiast przekształcana w energię cieplną u kurczaka (prawdopodobnie najmniej poprawne założenie)
Według m.C_p(T_final-T_initial) ilość energii potrzebnej do podniesienia kurczaka do temperatury gotowania wynosi 527527,926 dżuli. (Jeśli chcesz uzyskać więcej fantazji i podzielić to przez średni czas rekordu świata w uderzeniu kogoś kawałkiem pizzy [1 uderzenie na 0,071 sekundy], aby uzyskać Watty otrzymujesz około 7430 kW, czyli połowę energii niezbędnej do zasilania przeciętnego domu.)
Ale chciałeś "jak mocno", więc.
Wiemy, że KE to 1/2 m V2, możemy więc wycofać niezbędną prędkość twojej ręki, dzieląc tę 527527,926 J przez masę twojej ręki (0,406 kg) i biorąc pierwiastek kwadratowy, aby ustalić, że twoja ręka będzie musiała poruszać się z prędkością 1612,036 m/s (lub około 1/10 prędkości ucieczki)
Zakładając, że spowolnienie dłoni spowodowane tą prędkością nastąpi w ciągu 0,071 sekundy potrzebnej do uderzenia kurczaka, w końcu wywrzesz na kurczaka 51 494,33 niutonów, czyli 5250.96 kilogramów siły, aby go ugotować
@Marshalist Bardzo hard. W c⁎⁎j hard. Pomogłem?
Zaloguj się aby komentować
