Hi I'm Johnny Knoxville, welcome to jackass


A tak serio to 10 miesięczna goude otworzyłem co to ją robiłem. Normalna Gołda dojrzewa 12 tygodni ale po 6 już jest gites. Tutaj mamy coś na styl "old Amsterdam".


Zapach bardzo lekko znoszone skarpety, mizerny w skali znoszonych skarpet. Smak fajny lekko ostry, nie szczypie w język jak te niektóre mocno dojrzewające ale daje radę.


Ogólnie jestem zadowolony

Muszę znaleźć nowego dostawcę mleka bo ta baba co od niej brałem sprzedała krowę


A i najważniejsze, ser dojrzewał w lodówce bo na jeden brykiet mi się nie chciało "uruchamiać dojrzewalni" w piwnicy.


#serowarstwo #gotujzhejto

40929ed9-3cdc-418a-8aaa-24d02d9b0a27
77e0ebcb-f001-4393-a1f9-dc8561138cd6

Komentarze (6)

vredo

"Zapach bardzo lekko znoszone skarpety, mizerny w skali znoszonych skarpet"

@cebulaZrosolu Ale nie dziurawe, fuj.

bori

@cebulaZrosolu Zależy co nazywasz "lekko znoszonymi skarpetami", bo w Azotach różne historie krążą

cebulaZrosolu

@bori no lekko znoszone to takie powiedzmy do tygodnia

Kocurowy

Trudno jest zrobić taki ser w domowych warunkach?

cebulaZrosolu

@Kocurowy bardzo łatwo. Kilka podstawowych produktów jak mleko, podpuszczka, bakterie, termometr, coś żeby go sprasować Ci wystarczy. Z prasowaniem będziesz miał największy problem bo jakaś formę potrzebujesz żeby na to położyć ciężarki np od hantelków czy coś.


https://pracowniaserow.pl/domowy-ser-gouda/


Tu sobie możesz przeczytać jak to się robi.

Ogólnie większość serów dojrzewających robi się podobnie, różnią je bakterie, czas dojrzewania i jakieś małe detale.


A chyba najczęściej przygodę z serami podpuszczkowymi zaczyna się od sera korycińskiego bo najmniej roboty i nie trzeba żadnych dodatkowych atrybutów

Zaloguj się aby komentować