#gotujzhejto #jedzenie #domowelepsze #wedlinydomowe

Wygląda tak sobie, a smakuje jeszcze lepiej.

Tym razem różowa robiła - dojrzewająca polędwiczka z wieprzka. Poleżała dzień w soli, dzień w cukrze, potem powisiała w pończosze jeszcze 5 w suchym i ciepłym miejscu, w przyprawach (papryka, majeranek, tymianek, pietruszka).

Ło matko, jakie to jest pyszne!

ed19e1d2-7a67-47bf-8328-5a669b86ae8d
aa7fdf3a-7f13-4e5f-a211-f51c1f84af38

Komentarze (4)

Astro

@Fly_agaric myślę że za krótko :)

O tag #domowelepsze sie nie czepiam.

Fly_agaric

@Astro 5 wiszenia na pewno dobrze, bo "skórka" jest mocno przyschnięta. Dopytam, czy faktycznie tylko po jednym dniu leżała w soli i cukrze, ale to sprawdzony przepis, praktykowany od lat.

Compositum

@Astro @Fly_agaric To jest wersja „na szybko” by pozbawić conajmniej 30% wody i można jeść ale nie ma pełni bukietu smakowego wędliny dojrzewającej.

Fly_agaric

@Compositum Pewnie tak, ale przyprawami jest tak nasiąknięta, że mnie już nic więcej nie trzeba. Polędwicy za twardej nie lubię. No i krucha jest idealnie.

Zaloguj się aby komentować