Gołąbki bez zabijania

Na farsz:

– 1 spora lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej

– pół szklanki ryżu (biały lub brązowy)

– pół szklanki suchej kaszy jaglanej

– pół szklanki zielonej soczewicy

– słoik suszonych pomidorów w oleju (słoik ok. 300 g)

– 0,5 kg pieczarek

– pęczek natki pietruszki

– łyżeczka oregano

– łyżeczka tymianku

– łyżeczka curry

– sól i pieprz do smaku


Na sos:

– 2 puszki krojonych pomidorów

– 2 łyżki octu balsamicznego

– łyżeczka wędzonej papryki

– sól i pieprz do smaku

– 2 łyżki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy)


WYKONANIE:


Farsz:

– z kapusty wydrążyć głąb i oddzielić delikatnie liście (jeśli swobodnie odchodzą. Ja wkładam główkę pod kran i strumień gorącej wody sam je oddziela). Następnie liście wkładam do osolonej wody i gotuję około 10-15 minut (liście obciążam mniejszą pokrywką by nie wypływały). Liście wyjmuję z wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie ścinam nożem grube nerwy

– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w szklance wody pod przykryciem na średnim ogniu. Wystudzić

– soczewicę ugotować do miękkości i odcedzić z wody. Wystudzić

– ryż przepłukać kilka razy w zimnej wodzie i ugotować około 15-20 minut pod przykryciem (aż wchłonie całą wodę). Wystudzić

– grzyby pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić

– z pomidorów odlać olej

– soczewicę, grzyby i pomidory zmiksować lub zmielić w maszynce. Dodać kaszę, ryż i drobno posiekaną natkę, przyprawy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać

– z masy formować kotlety i zawijać je w liście kapusty


Sos:

– wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu aż z sosu odparuje część wody. Doprawić solą do smaku

– gołąbki ułożyć w naczyniu i polać sosem. Piec 20 minut w 180 stopniach

Komentarze (1)