w społecznościDyskusje
Gołąbki bez zabijania Na farsz: – 1 spora lub 2 mniejsze główki kapusty włoskiej – pół szklanki ryżu (biały lub brązowy) – pół szklanki suchej kaszy jaglanej – pół szklanki zielonej soczewicy – słoik suszonych pomidorów w oleju (słoik ok. 300 g) – 0,5 kg pieczarek – pęczek natki pietruszki – łyżeczka oregano – łyżeczka tymianku – łyżeczka curry – sól i pieprz do smaku Na sos: – 2 puszki krojonych pomidorów – 2 łyżki octu balsamicznego – łyżeczka wędzonej papryki – sól i pieprz do smaku – 2 łyżki dowolnego syropu (klonowy, z agawy, daktylowy) WYKONANIE: Farsz: – z kapusty wydrążyć głąb i oddzielić delikatnie liście (jeśli swobodnie odchodzą. Ja wkładam główkę pod kran i strumień gorącej wody sam je oddziela). Następnie liście wkładam do osolonej wody i gotuję około 10-15 minut (liście obciążam mniejszą pokrywką by nie wypływały). Liście wyjmuję z wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie ścinam nożem grube nerwy – kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w szklance wody pod przykryciem na średnim ogniu. Wystudzić – soczewicę ugotować do miękkości i odcedzić z wody. Wystudzić – ryż przepłukać kilka razy w zimnej wodzie i ugotować około 15-20 minut pod przykryciem (aż wchłonie całą wodę). Wystudzić – grzyby pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić – z pomidorów odlać olej – soczewicę, grzyby i pomidory zmiksować lub zmielić w maszynce. Dodać kaszę, ryż i drobno posiekaną natkę, przyprawy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać – z masy formować kotlety i zawijać je w liście kapusty Sos: – wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu aż z sosu odparuje część wody. Doprawić solą do smaku – gołąbki ułożyć w naczyniu i polać sosem. Piec 20 minut w 180 stopniach
JonesMajoness9 miesięcy temu
Dzięki.

Zaloguj się aby komentować