Fermentacja mannitowa

hejto.pl

Cześć #Winoroby,


Zdarzyło Wam się kiedyś, że Wasz nastaw winny zamienił się w kisiel? Jeśli tak, to mieliście do czynienia właśnie z fermentacją mannitową.


Wskutek działania bakterii (najczęściej z grupy Lactobacillus) nastaw staje się śluzowaty i włóknisty. Świadczy to jednoznacznie o zakażeniu Waszego nastawu. Zaczyna on pachnieć psującymi się owocami oraz robi się mętny.


Mannitol (czyli ten śluz) wytwarzany jest przez bakterie z fruktozy w procesie fermentacji mlekowej. Dlatego smak takiego nastawu robi się lekko słodkawy.


Najczęstsze przyczyny zakażenia:


  • niska kwasowość nastawu (pH > 3,5),

  • obecność produktów autolizy drożdży,

  • wysoka temperatura.


Co robić, jak żyć?


Gdy nastaw jest lekko śluzowaty można spróbować dokonać pasteryzacji w temperaturze 70°C. Pomóc może również jego zakwaszenie do max. 3,2 pH.


Gdy śluz rozprzestrzeni się na cały nastaw, musimy go niestety zutylizować.


Jak zapobiegać zakażeniom?


  • Używaj tylko zdrowych owoców.

  • Stosuj zasady czystości i dezynfekcji pojemników oraz narzędzi.

  • Pilnuj szczelności pojemników.

  • Po burzliwej fermentacji warto przenosić nastawy w chłodniejsze miejsca.


Na zdrowie !!!

hejto.pl

Komentarze (6)

MrMareX

.@starebabyjebacpradem Tak, Malinowy może być dobrym źródłem infomacji dla początkujących, ale nie przepisów. Hektolitry wody lane do wina powodują, że przestaje być to winem

starebabyjebacpradem

@MrMareX akurat o pokazanie zjawiska mi chodziło. A chłop może leje wodę bo potem na grzałce nie przypala xD

MrMareX

@starebabyjebacpradem Wiem, że o to Co chodziło

Tak z wyprzedzeniem oceniłem Malinowego, bo - co by nie mówić - ma duże zasługi w promocji winiarstwa domowego w Polsce.

starebabyjebacpradem

@MrMareX jak chcesz butelki tańsze jak na allegro to wbij na superbutelki.pl niedawno przejazdem widziałem reklamę jak jechałem samochodem

MrMareX

@starebabyjebacpradem Dzięki

Zaloguj się aby komentować