Dzisiaj spróbowałam dodać od razu sól do ciasta, zamiast dodawać ją po 30 minutach autolizy. Nie widzę żadnej różnicy ani w pracy z ciastem, ani w finalnym bochenku. Jedynie taką, że wyrabiając ciasto nie muszę memłać go ponad miarę, aby mieć pewność że dobrze rozprowadziła się sól. Wyrabiam tylko do momentu, aż czuję że jest fajna, stawiająca opór zwarta kulka, której mogę dawać bitch slapa. Powyżej tego czuję, że gluten w tej używanej przeze mące znów zaczyna się rozmemływać, rwać i rozpadać.
Zatem. Od razu sól, autoliza, delikatne wyrabianie do gładkiej kulki i ani chwili dłużej (nawet jak minęła tylko jedna minuta). Nie widzę żeby z tego powodu coś bochenkowi brakowało.
Bulk fermentation w misce 4h, bez przekładania (nie rozjechało się to nie było potrzeby), 1h w koszyku na blacie, 4h w lodówce. Hydratacja 75%.
#365chlebowgazelki
87040a87-c8d5-4954-88b5-3135480973fc
94b2e492-ef06-43bb-af48-ffc4dd5f905a
9

Komentarze (9)

@GazelkaFarelka szkoda, że nie można powąchać.

Wstawiaj też zdjęcie kromki z roztapiającym się powoli masełkiem

@GazelkaFarelka też zauważyłem, że nie ma żadnego znaczenia kiedy dodaję sól. Bardzo ładny chlebek Ci wyszedł.

ale czemu wy to robicie wedlug amerykanskich przepisow. to juz w polsce ludzie chleba nie umieli wypiekac?

@GazelkaFarelka jak tu dużo mądrych słów, dobrze, że nauczyłem się piec organoleptycznie, bo jeszcze bym się zniechęcił.

Ps.: Ładny chlebek

@hlorek Nauczyć się piec chleb można tylko organoleptycznie, ale do ulepszania albo modyfikowania pod siebie przepisu przydaje się metodyka, czyli sprawdzanie jak poszczególne składowe procesu mają wpływ na efekt końcowy. A terminologia jest po to, żebyś mógł się tym podzielić z innymi i wiedzieli o co ci chodzi

@Macer niewątpliwie umieli ale filmików na YouTube brak. A w społeczeństwie sztuka zaginęła. Już moja babcia dodawała drożdży, a moja mama nigdy chleba nie piekła.

@hlorek organoleptycznie też da się upiec pyszny chleb, ale dopiero metodyka daje Ci możliwość obserwowania wpływu poszczególnych puzzli w całej układance. Jeden rabin podchodzi tak, drugi inaczej.

Zaloguj się aby komentować