Dzisiaj bez potrawy, bo jestem po nocy i żona zrobiła klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem na obiad, były dobre ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kupiłem sobie ostatnio na Amazonie za 76 PLN patelnie żeliwną.
Ale to bydle jest wielkie i ciężkie, kierwa, żadna pokrywka mi się na to nie mieści xD
Aktualnie po wymyciu i natłuszczeniu siedzi w piekarniku celem wytworzenia pierwszej warstwy powłoki nie przywierającej.
Chce ja wypiec z 4-5 razy, tak, że za tydzień jak czas pozwoli uda się już coś na niej przygotować.
#gotujzhejto #gotowanie #kuchnia #patelnia #zeliwo
d963123b-4a1a-497d-8f54-a511facfc195
Gustawf

To to się wypala? Mam coś podobnego z aldi i od razu w tym smażyłem, piekłem, gotowałem, nic nie przywiera.

ArcyZakala

@Gustawf można kupić takie już przygotowane do smażenia, albo kupiłeś z odlewu aluminiowego z jakąś powłoką nie przywierając,teflonową czy tam innym gównem.

TuzZaRogiem

@Gustawf tak, dobrze jest wypalić zeby wytworzyc powloke. Podobnie jak z patelniami cyganskimi ktore tez trzeba wypalic

TuzZaRogiem

@ArcyZakala mam ta sama z amazona. Dobrze sie sprawuje

ArcyZakala

@TuzZaRogiem no dokładnie, ogólnie planuje wszystkie teflony czy tam inne marmurki i granity wypierdolić i wymienić właśnie na żeliwo albo stal.

ArcyZakala

@TuzZaRogiem navaris? Brałeś ta wielką 30 czy 26?

tyle_slow

Fajna. Później się zabieg powtarza? dotyczy tylko żeliwnych?

ArcyZakala

@tyle_slow jeden rabin powie tak, drugi rabin powie tak. Stalowe też się tam w jakiś sposób wypala wcześniej.

No ja chcę to powtórzyć 4-5 razy, na reddicie była ostatnio taka po 100 "warstwach"

Gustawf

@ArcyZakala O ku... sprawdziłem w necie i faktycznie to moje jest z odlewu aluminium

Niby

Tylko żeliwo. Żadnych teflonów.

DeadRabbit

@ArcyZakala Bot to Skillet jest. To taki zachodni odpowiednik Wok'a. Na to nie daje się pokrywy bo Służy do szybkiego smażenia stir-fry albo sauté.

ArcyZakala

Dobra wyciągałem z piekarnika, efektu wow póki co ni widać, dziś już raczej nie ogarnę, ale jutro robię druga warstwę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

2b6eeb87-3268-4033-a780-f47a3175c65f
ArcyZakala

@DeadRabbit rozumiem, ale u mnie w domu niektórzy (teściu) nie zjedzą od razu jak im coś przygotujesz tylko czekają na nie wiadomo co, więc pasowało by mi coś czasem przykryć, żeby się nie wychodziło za szybko.

ArcyZakala

I w sumie jakbym to jeszcze żeliwną przykrywką przykrył to pewnie z pół dnia po przygotowaniu będzie gorące xD

TuzZaRogiem

@ArcyZakala ta wielka wzialem, 30

Caban1908

@ArcyZakala https://www.reddit.com/r/castiron/comments/115iuam/i_just_cook_with_it_well_after_i_put_100_coats_on/

ziomek wrzucił również niecałą dobę temu jak na niej smaży. Co do tych 100 warstw to widziałem już wcześniej - powinien trafić do galerii ludzi pozytywnie zakręconych XD

ArcyZakala

@Caban1908 widziałem to właśnie wcześniej jak go szukałem, no wygląda rewelacyjnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak btw to z Chrzanowa jesteś?

mortas

@ArcyZakala jakbym taką kupił to trzy dni bym chyba rozgrzewał na elektryku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Caban1908

@ArcyZakala nie, ale jesteś drugą osobą, która myśli że jestem z Chrzanowa z powodu mojego nicku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ArcyZakala

@mortas nie wiem jak na elektryku, ale ponoć na indukcji chwila moment

ArcyZakala

@Caban1908 no na mieszkańców Chrzanowa się mówi cabany, basen nazwali cabańska fala, no i oczywiście ziemniaki po cabańsku xD

Caban1908

@ArcyZakala Jeśli dobrze pamiętam co mój stary mi mówił to na mojego pradziadka tak mówili - ale czemu to nie wiem XD a pradziadek z województwa łódzkiego był a ja z miasta Łodzi jestem

potezny_papiesz

Za przeproszeniem na chuy wam taka patelnia opy, to jest jakieś zdrowsze czy mniej się niszczy czy o co cho

ArcyZakala

@potezny_papiesz zdrowsze

Zaloguj się aby komentować