Dziś się pochwale schabem, jeden oczyszyszczony z warkocza i tłuszczu a drugi nie. Przyprawy to zupełna improwizacja, jeden na pewno ma czosnek niedźwiedzi. Peklowanie w worku próżniowym 14 dni. Wędzone na gorąco 40 stopni 4 godziny. Degustacja jutro na zimno.
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie #jedzzhejto #wedlinydomowe
dildo-vaggins userbar
ad4473a9-f073-4890-993d-aaaba8671d67
BettyLou

@dildo-vaggins Bardzo ładny schab.

dildo-vaggins

@BettyLou dziekuje bardzo :)

Scoville

40 stopni to na gorąco? Serio pytam, bo się nie znam. Jak mój tata robił poniżej 70, to już chyba mówił, że to na zimno, ale może coś źle zapamiętałem...

JesteDiplodokie

@Scoville dobrze pamietasz, 40 to na zimno xD i w takiej temperaturze wędzi się kilka godzin, często kilka razy wędzi się to samo mięso

dildo-vaggins

@Scoville @JesteDiplodokie No i nie macie racji, zimne jest do około 22 a gorące powyżej, z czego na temperatury 23-40 mówi się wędzenie cieple a powyżej 40 gorące. Dlaczego? A No dlatego ze w temperaturze powyżej 40 stopni ścina się białko w mięśniu i jest to punkt graniczny.


Źródło: https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Scoville

@dildo-vaggins a więc Twoim celem było ścięcie białka czy właśnie nie? Dlaczego akurat wybrałeś temperaturę graniczną, która może okazać się "niepewna"?

dildo-vaggins

@Scoville bo według moich doświadczeń taka temperatura nie osusza za mocno powierzchni wędliny a jednocześnie przyspiesza penetracje mięsa dymem. Taki mój złoty środek, akurat ścinanie białka w przypadku schabu mało mnie obchodzi bo i tak go parzę do osiągnięcia 70 stopni w środku.

Zaloguj się aby komentować