Dzień dobry, upiekłem taki chlebuś. Nie wyrósł zbytnio, ale jest zjadliwy, nie boli brzuch.


Co mogę zrobić na przyszłość, żeby skórka była lśniąca, a chlebuś bardziej wyrośnięty? #bojowkapiekarska

285155aa-5ba6-4512-94fe-709ac252b316
4be54424-881d-42e2-bf56-f6536210e91e

Komentarze (8)

PlatynowyBazant20

@DerMirker pieczenie w naczyniu i posmaruj jajkiem

UncleFester

@DerMirker

Zostaw do wyrośnięcia na jakieś pół godziny przed samym pieczeniem.

Żeby skórka była złocista, na 10 min przed wyjęciem posmaruj jajkiem/wodą.

W jakiej temperaturze piekłeś?

Yes_Man

@UncleFester wodą smaruje się wierzch posypać sed włożeniem do pieczenia, wyrastanie przed pieczeniem też ok

DerMirker

@UncleFester 200C, 45 minut. Zostawiłem do rośnięcia na 4h - tak było w przepisie

UncleFester

@DerMirker To jest ciasto czysto zakwasowe, czy dodawałeś drożdży?

UncleFester

@Yes_Man wolę smarować pod koniec pieczenia

DerMirker

@UncleFester sam zakwas, bez drożdży

UncleFester

@DerMirker To chlebek bez zarzutu, zakwasowe słabiej wyrastają.

Zaloguj się aby komentować