Dzień dobry, upiekłem taki chlebuś. Nie wyrósł zbytnio, ale jest zjadliwy, nie boli brzuch.
Co mogę zrobić na przyszłość, żeby skórka była lśniąca, a chlebuś bardziej wyrośnięty? #bojowkapiekarska


Dzień dobry, upiekłem taki chlebuś. Nie wyrósł zbytnio, ale jest zjadliwy, nie boli brzuch.
Co mogę zrobić na przyszłość, żeby skórka była lśniąca, a chlebuś bardziej wyrośnięty? #bojowkapiekarska


@DerMirker pieczenie w naczyniu i posmaruj jajkiem
@DerMirker
Zostaw do wyrośnięcia na jakieś pół godziny przed samym pieczeniem.
Żeby skórka była złocista, na 10 min przed wyjęciem posmaruj jajkiem/wodą.
W jakiej temperaturze piekłeś?
@UncleFester wodą smaruje się wierzch posypać sed włożeniem do pieczenia, wyrastanie przed pieczeniem też ok
@UncleFester 200C, 45 minut. Zostawiłem do rośnięcia na 4h - tak było w przepisie
@DerMirker To jest ciasto czysto zakwasowe, czy dodawałeś drożdży?
@Yes_Man wolę smarować pod koniec pieczenia
@UncleFester sam zakwas, bez drożdży
@DerMirker To chlebek bez zarzutu, zakwasowe słabiej wyrastają.
Zaloguj się aby komentować