Dzień dobry
Stoję przed trudnym wyborem kupna patelni ze stali węglowej.
Mam na oku kilka różnych firm.
Czy najtańsza ze Stalgastu
#kuchnia #gotujzhejto #gotowanie #pytanie

Dzień dobry
Stoję przed trudnym wyborem kupna patelni ze stali węglowej.
Mam na oku kilka różnych firm.
Czy najtańsza ze Stalgastu
#kuchnia #gotujzhejto #gotowanie #pytanie

kiedys ludzie nie mieli takich problemow.
@DEATH_INTJ kiedyś ludzie dobrze zarabiali, mogli sobie pozwolić na rozrzutność.
Ja se oglądam każdą złotówkę przed wydaniem
@Pjerun_Uognisty nieprawda, ludzie nigdy dobrze nie zarabiali :p
@cebulaZrosolu
Ach te ludzie
Żaden nie jest zadowolony ze swojego majątku, za to każdy jest zadowolony ze swojego rozumu.
@Pjerun_Uognisty najtańsza ze stalgastu
Dlaczego jednak stal węglowa (CS – Carbon Steel) tak dobrze sprawdza się do produkcji patelni? Ze względu na doskonałą odporność termiczną tego typu stali, naczynia z niej wykonane pozwalają na smażenie w bardzo wysokich temperaturach. Jest to szczególnie ważne w przypadku mięsa – dzięki takiej obróbce staje się ono chrupkie z zewnątrz, pozostając soczyste w środku.
Szczególnym rodzajem stali wysokowęglowej jest stal niebieska (Blue Carbon Steel). Wyróżnia się ona nie tylko zawartością węgla, ale także sposobem obróbki. Płaty stali poddaje się bardzo wysokiej temperaturze w procesie wyżarzania, a następnie powoli schładza. Taka obróbka sprawia, że patelnie z niebieskiej stali są jeszcze trwalsze, mniej podatne na korozję i łatwiej poddają się wstępnemu sezonowaniu.
@Pjerun_Uognisty kurde trudne sie wylosowalo
Zaloguj się aby komentować