Domowa pizzka inglesina - prosciutto crudo, cebula, mozzarella, bazylia.
Wydaje mi się, że już idealnie ogarnąłem proporcje mojego ciasta, a także jak używać kamienia w moim piekarniku
Jedynie mógłbym się nauczyć lepiej formować ciasto
#gotowanie #pizza
a4454409-5d24-4a3d-a0a1-0fb751a2ae5b
Dzienpachniejakpoczatek

@mlotNaKosmitow Daj kawałek.

6b07a2c1-db8b-4304-afd6-5719a5637277
poq

@mlotNaKosmitow Bardzo apetyczna

Acrivec

@mlotNaKosmitow wygląda jedwabiście, ale musi być słona w smaku

MrMareX

Jaki masz przepis na ciasto? Jeszcze nie znalazłem mojego ideału.

mlotNaKosmitow

@MrMareX robię dokładnie tak jak Gennaro (https://www.youtube.com/watch?v=n-VRntrbypI), oprócz samego pieczenia (bo on piecze w piecu i ma pewnie 500 stopni, ja mam 275 w piekarniku).


Czyli tak - 500g mąki na pizzę 00, 8-10g drożdzy, trochę soli, ciepła woda (w proporcjach 75-80% ml na gramy mąki) u mnie to ok 380g. No i daję jeszcze łyżkę oliwy. Takie ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 35-40 min, wszystko jak na filmie.

mlotNaKosmitow

@Acrivec wbrew pozorom nie jest słona Słone to mi zawsze z anchois wychodziły

kakabix

@mlotNaKosmitow daj mi tę pizzę człowieku

Hawajskadlakazdego

@mlotNaKosmitow ładnie wygląda, mniam mniam

MrMareX

@mlotNaKosmitow Włosi pieką w 400C. Dzięki, spróbuję.

mlotNaKosmitow

@MrMareX racja 400


i już tak kontynuując to pół godziny przed rozgrzewam piekarnik i kamień. Kroję też mozzarellę w plastry i z 30 min podgrzewam na gołej patelni małym ogniu by wytopić jak najwięcej płynu (protip z wielu pizzeri). Jak tego nie robiłem to mi ta pizza podczas pieczenia nasiąkała mocno od mozzarelli i była słaba.


No i potem placek smaruję oliwą i pasatą pomidorową, trochę soli. Brzegi też smaruję oliwą. Wrzucam taki na 4-5 min do piekarnika. Potem wyjmuję, daję mozzarellę, dodatki, trochę oliwy i znowu ładuję na 5-7 min do piekła i obserwuję jak się mozzarella przypieka. Jak na oko jest ok (niespalona) to wyjmuję i skrapiam oliwą i sypię bazylię.


Jak wrzucałem wszystko na raz, tak jak na filmie, to pizza nie byłą jeszcze upieczona, a mozzarella już zjarana (pic rel)


Taka to różnica między tym co robię, a filmem.

ed4f4cb1-d3f0-405b-93ba-2b29a704b16d
MrMareX

@mlotNaKosmitow Dzięki za protipy

Zaloguj się aby komentować