Co sądzicie o obróbce termicznej np. na patelce czy jako baza do zupy, konserwy typu turystyczna albo inna mielonka konserwowa?
#pytanie #jedzenie #gotujzhejto #gotowanie
Co sądzicie o obróbce termicznej np. na patelce czy jako baza do zupy, konserwy typu turystyczna albo inna mielonka konserwowa?
#pytanie #jedzenie #gotujzhejto #gotowanie
@Pimenista2 w czasie pandemii jako prepers amator mialem sporo puszek miesnych i pomidorowych + sucha fasole. Kilka razy zrobilem taka fasolke po bertonsku na konserwach i to nawet dobre bylo.
@Mielonkazdzika bo wiesz, niektórzy mówią że w takiej konserwie jest dużo azotynu czy azotanu sodu, który po obróbce termicznej staje sie rakotwórczy. Śmiechu warte. Czym jest rak w obliczu pysznej uczty? xD
@Pimenista2 lepiej bym tego nie ujol.
A i jeszcze w Japonii na lajcie uzywaja miesnych puszek do makaronow czy innych ramenow. A niby tacy zdrowi.
@Pimenista2 zdarzało mi się do gołąbków używać jako elementu farszu. Byle nie przesadzić z przyprawianiem.
@Pimenista2 niezdrowe takie coś już same w sobie jest niezdrowe i niezdrowo jest to przypiekać itp
@Pimenista2 dobrze jest otworzyć puszkę przed gotowaniem
@tellet albo wrzucić do mikrofali
@Pimenista2 Tak samo jak ze śląską kiełbą - gotowana jest ok, a z grilla/ogniska/smażona na patelni jest rakotwórcza. Takie są fakty, ale na szczęście można mieć to w d⁎⁎ie
@naziduP a jaką można grilować? Czym się różni śląska od innej, nie wiem, podwawelskiej np?
@Pimenista2 Żadnej nie można. Pozdrawiam
Pisząc o śląskiej nie miałem na myśli tego konkretnego rodzaju, tylko raczej tę konkretną półkę cenową. Droższe, jak np. wiejska/swojska mogą mieć mniej/brak syfu w składzie, ale sam proces "zwęglania" części mięsa na grillu również prowadzi do powstania szkodliwych substancji. Nie uciekniesz przed tym, ale polecam się nie przejmować.
@naziduP dokładnie, mam to w peeździe
Zaloguj się aby komentować