Raczej większość z Was wie co to jest Kardamon. Ale słyszeliście kiedykolwiek o Black cardamon/Large cardamon?
Ja dopóki nie zaczęliśmy w robocie konsolidować tej przyprawy nie słyszałem. Po ostatniej przygotowanej przeze mnie prezentacji dotyczacej m.in. kardamonu odkryłem, że duża część osób u mnie w robocie też nie ma pojęcia co to tak naprawdę jest :P.Czarny kardamon ma się do zwykłego kardamonu tak jak Cassia ma się do cynamonu
Nazwa botaniczna: Amomum subulat
Inne nazwy: Kardamon skrzydlaty, kardamon duży, brązowy lub większy, czarne złoto
Główny związek smakowy: Cyneol
Używane części rośliny: Nasiona i cały owoc („strąk”)
Czarny kardamon cierpiał z powodu niesłusznej reputacji gorszego substytutu swojego zielonego kuzyna i do XX wieku był używany głównie do perfum na Zachodzie.
Przyprawa ta była tradycyjnie uprawiana przez społeczność Lepcha w Sikkimie, stanie w północno-wschodnich Indiach. Sami Sikkimczycy używają czarnego kardamonu w celach leczniczych i rzadko gotują z nim, ale w Chinach jego wartość kulinarna jest doceniana od stuleci.
Przyprawa ta jest uprawiana poza Sikkimem dopiero od lat 60. XX wieku, kiedy to została wprowadzona do Nepalu i Bhutanu, a później do Darjeeling w Bengalu Zachodnim. Obecnie w obu obszarach jest uprawiana do użytku domowego, w szczególności jako kluczowy składnik mieszanek przypraw garam masala, a coraz częściej na eksport do Bliskiego Wschodu, Japonii i Rosji.
Roślina pochodzi z wilgotnych, pagórkowatych terenów leśnych wschodnich Himalajów, od Nepalu po Chiny; aż do 90 procent czarnego kardamonu nadal uprawia się w stanie Sikkim w północno-wschodnich Indiach.
Czarny kardamon jest zdominowany przez ten sam przenikający związek cyneolu, który nadaje zielonemu kardamonowi jego smak, ale tutaj podobieństwo się kończy. Różnorodne fenole nadające mu zapach dymu, znaczne ilości goździkowego eugenolu, sosnowego pinenu i cytrusowego limonenu oferują szeroki wachlarz doznań smakowych.
Czarny kardamon najlepiej nadaje się do wolno gotowanych, wytrawnych dań. Zazwyczaj używa się go w duszonych daniach mięsnych kuchni syczuańskiej, w pho i innych wietnamskich bulionach i zupach, a także w garam masala i pilawach w Indiach i Nepalu.
MIESZANKI DO SPRÓBOWANIa
Garam masala
Shandong spice bag
Advieh
Vindaloo
Dorzuciłem zdjęcie na którym macie zielony i czarny kardamon. Profil zapachowy czarnego określiłbym jako earthy, smoky, brown, malty, podczas gdy zielony obok jest floral, green, fresh, citrusy, minty.
Btw ten kardamon na zdjęciu jest najzajebistszym kardamonem jaki miałem okazję wąchać, zarówno pod względem profilu jak i intensywności. Te w słoiczkach w sklepach można sobie wsadzić w d⁎⁎ę

