#ciekawostki #jedzenie moj tag: #swiatprzypraw

Raczej większość z Was wie co to jest Kardamon. Ale słyszeliście kiedykolwiek o Black cardamon/Large cardamon?

Ja dopóki nie zaczęliśmy w robocie konsolidować tej przyprawy nie słyszałem. Po ostatniej przygotowanej przeze mnie prezentacji dotyczacej m.in. kardamonu odkryłem, że duża część osób u mnie w robocie też nie ma pojęcia co to tak naprawdę jest :P.Czarny kardamon ma się do zwykłego kardamonu tak jak Cassia ma się do cynamonu

Nazwa botaniczna: Amomum subulat

Inne nazwy: Kardamon skrzydlaty, kardamon duży, brązowy lub większy, czarne złoto

Główny związek smakowy: Cyneol

Używane części rośliny: Nasiona i cały owoc („strąk”)

Czarny kardamon cierpiał z powodu niesłusznej reputacji gorszego substytutu swojego zielonego kuzyna i do XX wieku był używany głównie do perfum na Zachodzie.

Przyprawa ta była tradycyjnie uprawiana przez społeczność Lepcha w Sikkimie, stanie w północno-wschodnich Indiach. Sami Sikkimczycy używają czarnego kardamonu w celach leczniczych i rzadko gotują z nim, ale w Chinach jego wartość kulinarna jest doceniana od stuleci.
Przyprawa ta jest uprawiana poza Sikkimem dopiero od lat 60. XX wieku, kiedy to została wprowadzona do Nepalu i Bhutanu, a później do Darjeeling w Bengalu Zachodnim. Obecnie w obu obszarach jest uprawiana do użytku domowego, w szczególności jako kluczowy składnik mieszanek przypraw garam masala, a coraz częściej na eksport do Bliskiego Wschodu, Japonii i Rosji.
Roślina pochodzi z wilgotnych, pagórkowatych terenów leśnych wschodnich Himalajów, od Nepalu po Chiny; aż do 90 procent czarnego kardamonu nadal uprawia się w stanie Sikkim w północno-wschodnich Indiach.

Czarny kardamon jest zdominowany przez ten sam przenikający związek cyneolu, który nadaje zielonemu kardamonowi jego smak, ale tutaj podobieństwo się kończy. Różnorodne fenole nadające mu zapach dymu, znaczne ilości goździkowego eugenolu, sosnowego pinenu i cytrusowego limonenu oferują szeroki wachlarz doznań smakowych.
Czarny kardamon najlepiej nadaje się do wolno gotowanych, wytrawnych dań. Zazwyczaj używa się go w duszonych daniach mięsnych kuchni syczuańskiej, w pho i innych wietnamskich bulionach i zupach, a także w garam masala i pilawach w Indiach i Nepalu.

MIESZANKI DO SPRÓBOWANIa
Garam masala
Shandong spice bag
Advieh
Vindaloo

Dorzuciłem zdjęcie na którym macie zielony i czarny kardamon. Profil zapachowy czarnego określiłbym jako earthy, smoky, brown, malty, podczas gdy zielony obok jest floral, green, fresh, citrusy, minty.

Btw ten kardamon na zdjęciu jest najzajebistszym kardamonem jaki miałem okazję wąchać, zarówno pod względem profilu jak i intensywności. Te w słoiczkach w sklepach można sobie wsadzić w d⁎⁎ę
15b0c760-d24e-41fd-b7ff-4716a50ac5a1
4b0427b8-33f3-4708-9156-5fb2ee8ab698
16

Komentarze (16)

@HolQ to ten droższy cynamon ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@HolQ muszę znowu sprawdzić szufladę przez Ciebie xD

@moll przed chwilą spróbowałem tego sproszkowanego czarnego i smakuje jak...

Sproszkowane chilli xD nie ze całkowicie jak takie chilli, zauważyłabyś różnice. Głównie co poczułem to właśnie smoky notes. Mielismy takie low heat chilli o podobnym profilu smakowym. Moze bylo troche wiecej nut owocowych. Spróbowałem też na palcu tego zwykłego ze zdjęcia i mimo, że to było 15' temu dalej czuje fajny cytrusowo-kwiatowy smak

@HolQ chyba pomogłeś mi rozwiazać zagadkę

c25d0db6-0282-491a-8ef6-a511ae55eff6

@moll ma takie nuty dymu? Bo wygląda trochę jak zwykly kardamon ?

@HolQ ten brązowy? nie wiem, jeszcze go nie otwierałam

@HolQ mocno cytrusowy, z delikatnym orzechem i sugestią dymu. O wiele przyjemniejszy, bardziej świeży zapach od tego zielonego

@moll hmmm ciekawe. Z tego co wiem nie ma upraw czarnego kardamonu w gwatemali, więc te nuty dymu mogą pochodzić z procesu suszenia/sterylizacji.

@HolQ dlatego napisałam, że ten dym to bardziej sugestia, orzech też był bardzo delikatny, ogólnie cytrusy atakowały nos i dominowały wszystko


poza tym, to dwaj różnicy dostawcy, jeśli to coś zmienia

@moll z mojej prezentacji

6c28c9b1-3da2-40ef-86e8-8ed20e8ea424
529d6f55-5432-4938-8425-b18efaca5b1f

@HolQ no i by się zgadzało - zielony tak "rosołkowo" liściem laurowym dawał, za to brązowy cytrusami


co oni mi zrobili w kardamon? xD

@HolQ Dodane do listy zakupów.

@ataxbras masz tam w komentarzu do @moll kilka zdjęć z prezentacji na temat zwyklego kardamonu, może się przydadzą. A tutaj masz o czarnym.

ad7e2ce9-74f1-4cfc-8455-a0ad4dd9c77f
a31f2a35-d3dd-49ea-9dbf-a4577188c855
be2f2dc4-bc7e-4eae-b085-d3198f7386e6

@HolQ Dzięki, przydadzą się. Widzę, że ze słodkimi potrawami warto też spróbować.

@ataxbras ta czekolada brzmi ciekawie

Zaloguj się aby komentować