Szybki wpis na odstresowanie się przed interview za godzinę....
MAHLEB
NAZWA BOTANICZNA: Prunus mahaleb
INNE NAZWY: Mahlab, mehlepi, rock cherry, St. Lucie cherry
GŁÓWNY ZWIĄZEK SMAKOWY: Kumaryna
CZĘŚĆ ROŚLINY UŻYWANA JAKO PRZYPRAWA: Nasiono znajdujące się wewnątrz pestki owocu
SPOSÓB UPRAWY : Dojrzałe wiśnie zbiera się jesienią, gdy osiągną już ciemnofioletowo-czarny kolor
OBRÓBKA: Małe, miękkie jądro jest wydobywane przez rozłupanie pestki wewnątrz cienkomięsistego owocu wiśni. Następnie nasiono jest blanszowane, suszone i mielone lub sprzedawane w całości.
INNE ZASTOSOWANIA: Olejek eteryczny jest stosowany w przemyśle perfumeryjnym.
ROŚLINA:
Wiśnia Mahleb to drzewo liściaste lub duży krzew należący do rodziny różowatych. Owoce są bardzo cierpkie i uważane za niejadalne. Białe kwiaty mają bardzo intensywny zapach.
Pestki wiśni Mahleb znaleziono w prehistorycznych miejscach na Morzu Śródziemnym i Bliskim Wschodzie, ale pisemne dowody ich stosowania w starożytności są skąpe. Najwcześniejsze przepisy na perfumy, w których wymieniono pestki ze względu na ich właściwości aromatyczne, pochodzą dopiero z XII wieku n.e. Istnieją jednak pewne dowody na to, że mahleb mógł być uprawiany już w epoce sumeryjskiej (4500–1900 p.n.e.) w starożytnej Mezopotamii, w okolicach współczesnego Iraku i Syrii. W rodzimych regionach drzewa wiśni Mahleb stosowanie suszonych, zmielonych pestek jako przyprawy kulinarnej sięga wieków wstecz, jest popularne w chlebach i ciastach spożywanych podczas świąt religijnych. Mahleb nie jest powszechnie używany poza Grecją, Turcją, Afryką Północną i Bliskim Wschodem, chociaż Amerykanie greckiego pochodzenia często dodają go do swoich drożdżowych ciast i wypieków.
Sproszkowany Mahleb jest mniej gorzki i ma mniej smaku niż całe ziarna, ale jełczeje dość szybko ze względu na wysoką zawartość oleju.
Ziarna są owalne, miękkie i wielkości ziaren pieprzu. zachowują swoje aromatyczne właściwości lepiej niż sproszkowana przyprawa, ale powinny być zamrożone w celu dłuższego przechowywania.
SMAK
Lakton zwany kumaryną nadaje kremowy smak mahleb, podobny do słodkiej koniczyny i moreli. Nuty migdałowe pochodzą z metoksyetylocynaminianu, a przyprawa zawiera również drzewny, pieprzny azulen i balsamiczny, owocowy pentanol, a także dioksolan przypominający zielone jabłko. Gorycz w świeżej przyprawie pochodzi z fenoli.
ZASTOSOWANIE KULINARNE
Za pomocą mielonego mahleb możesz zagęścić sos wiśniowy, dodać go do kruszonki śliwkowej lub posypać nim pieczone morele lub brzoskwinie
mięso
DodaJ do tureckiej suchej mieszanki przypraw do pieczonych udek kaczki, wieprzowiny lub jagnięciny.
Wypieki
Dodaj mahleb do świątecznych wypieków razem z innymi rozgrzewającymi przyprawami lub dodajj go do słodkiego ciasta tarty morelowej.
Lody
Użyj Machleb razem z kandyzowanymi pistacjami jako posypki do lodów wiśniowych
Fasola tonka W słodkich przepisach dodaj razem z fasolą tonka, która również zawiera dużo kumaryny.
UWOLNIJ SMAK
Ze zwiazków smakowych Mahleba, tylko dioksolan i niektóre gorzkie fenole są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Gotowanie w płynie na bazie wody spowoduje zatem „zielony” i gorzki smak i należy tego unikać.
Zmiel ziarna, aby uwolnić olejki aromatyczne. Pozostaw na kilka minut przed użyciem, aby umożliwić odparowanie gorzkich fenoli
Przed dodaniem do dania wymieszaj z tłuszczem, aby podkreślić słodkie i drzewne nuty smakowe.
Podgrzanie zmniejszy gorzki smak i ujawni nuty wiśniowe.
Miłego czytania... ja spieprzam poczytać o systemach panierowania filetow z kury xD

@HolQ powodzenia👍