Chyba odkryłem prawidłowy sposób robienia ciasta na pizze na 70% hydracji w robocie.
-
zaczyn czyli trochę mąki i woda, żeby wyszło coś o konsystencji ciasta na naleśniki, dodanie drożdży. 10 minut czekania
-
dodać 50% mąki, do robota
-
powoli dodawać resztę z 70% wody i całą mąkę, tak przez 10 minut (robot miesza)
-
ostatnie 30% wody po ściance co 2-3 minuty (powoli), czekać aż mąka wchłonie wodę, czas około 15 minut
-
odczekać 20 minut, włączyć robot na 5 minut
-
odczekać 30 minut, włączyć robot na 5 minut
-
z ciasta zrobić dużą kulkę, włożyć do miski nasmarowanej oliwą - na tym etapie już się klei, ale wystarczy nasmarować ręce oliwą i da się to zrobić
#gotujzhejto #gotowanie #pizza


