#chwalesie wczoraj udało mi się upiec perfekcyjne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Możecie się śmiać, bo to żadne osiągnięcie, ale ta menda kilka razy mi nie wyszła, dlatego popracowałam trochę nad przepisem korzystając z różnych internetowych rad. No i jest, puszyste, wyrośnięte, wilgotne, pyszne. Gdyby ktoś reflektował na przepis, chętnie się podzielę #pieczenie
ef5c06b7-56cc-4695-9f2a-1837584cdfb8
Utylizejszyn

@PinkSushi ale bym zjadł

PinkSushi

@Utylizejszyn dałam przepis, spróbuj, 15-20 minut roboty a ciasto jak ta lala. Nawet, jak nie daj borze wyjdzie zakalec, to też będzie smaczny (been there, done that)

Utylizejszyn

@PinkSushi u mnie różowa zajmuje się pieczeniem ciast :P.

PinkSushi

@knifeman

Składniki:

•4 duże jajka

•250g drobnego cukru (może być puder)

•Pół łyżeczki aromatu waniliowego

•Jogurt naturalny 330g (ja kupiłam z Piątnicy)

•3/4 szklanki oleju

•450g mąki tortowej

•1 łyżka proszku do pieczenia

•1 łyżka sody oczyszczonej

•puszka brzoskwiń w syropie


Ważne! Jajka, jogurt i cała reszta powinny mieć temperaturę pokojową w momencie szykowania ciasta- należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, np. 1h.

Cukier, jajka, proszek do pieczenia i sodę miksować razem przez 5-10 min do uzyskania puszystej masy. Do masy wlać jogurt, olej, aromat i wsypać mąkę, wszystko to dokładnie ręcznie wymieszać np. łyżką- nie miksować! Wylać ciasto na blachę ok. 25x35cm. Brzoskwinie pokroić w plasterki ok. 5mm i powtykać w ciasto tak, aby trochę wystawały nad powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170°, używać termoobiegu. Piec ok. 45min. W trakcie pieczenia nie uchylać drzwiczek piekarnika. Studzić powoli. Smacznego!

Bankrut.pl

@PinkSushi screenshot zrobiony;)

PinkSushi

@Bankrut.pl daj znać jak upieczesz, mam nadzieję, że wyjdzie fajnie

Bankrut.pl

@PinkSushi Może znajdę czas przed świętami miedzy plackami Poki co jestem w swojej manii robienia pizzy a ciężko znaleźć na wszystko czas. Przepis zapisuję na przyszłość bo lubię takie ciacha

9cead11a-5888-4563-9ef2-473b0542048c
PinkSushi

@Bankrut.pl piękna picka, też czasem robię, ale nad idealnym przepisem jeszcze pracuję

Bankrut.pl

@PinkSushi Ja tez i czuje ze jestem blisko. Wlasnie wyjąłem kulkę z lodowki i nagrzewam kamień W poczekalni 3 kolejne kuleczki i wypadało by zrobic poolish na jutro. To słowo klucz

Kluskowy

Podziel się przepisem, bo szukam ideału a Twoja picka właśnie tak wyglada

Bankrut.pl

@Kluskowy OOOj, im dalej w las tym jestem co raz to bardziej krytyczny co do swoich pizzuni. Ostatnio spokorniałem, daleka droga do perfekcji ale poziom już taki, że nie ma opcji żeby ktoś zostawił brzeżek na tależu Teraz wchodzę w detale i detaliki które robią wielką różnicę. Ale tu jest post o tym pysznym cieście Odezwij się na priv to pogadamy, może z czasem zacznę coś tu zamieszczać kto wie:)

3db73eca-5d4b-4fc5-90ff-05a4a4efaf4d

Zaloguj się aby komentować