@knifeman
Składniki:
•4 duże jajka
•250g drobnego cukru (może być puder)
•Pół łyżeczki aromatu waniliowego
•Jogurt naturalny 330g (ja kupiłam z Piątnicy)
•3/4 szklanki oleju
•450g mąki tortowej
•1 łyżka proszku do pieczenia
•1 łyżka sody oczyszczonej
•puszka brzoskwiń w syropie
Ważne! Jajka, jogurt i cała reszta powinny mieć temperaturę pokojową w momencie szykowania ciasta- należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, np. 1h.
Cukier, jajka, proszek do pieczenia i sodę miksować razem przez 5-10 min do uzyskania puszystej masy. Do masy wlać jogurt, olej, aromat i wsypać mąkę, wszystko to dokładnie ręcznie wymieszać np. łyżką- nie miksować! Wylać ciasto na blachę ok. 25x35cm. Brzoskwinie pokroić w plasterki ok. 5mm i powtykać w ciasto tak, aby trochę wystawały nad powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170°, używać termoobiegu. Piec ok. 45min. W trakcie pieczenia nie uchylać drzwiczek piekarnika. Studzić powoli. Smacznego!