Baozi, czyli bułki na parze z wieprzowiną. Mniam.
#gotujzhejto #gotowanie
91dcee02-a4d1-4575-8eac-b89c35650a8f
nieinteresujsie

@SilverMonkey robisz to w parowarze elektrycznym, jakimś innym, czy sitku do zwykłego gara? właśnie noszę się z zamiarem kupna czegoś podobnego...

Drugie pytanie - jak to jest z przyprawami i solą? Podobno dań się nie soli bo to i tak spłynie na dno.

TheLikatesy

@nieinteresujsie najlepszy parowar to taki bambusowy, wstawiany do woka z wodą - te wszystkie plastikowe 'nie oddychają'.

nieinteresujsie

@TheLikatesy przewinęły mi się też te opcje, ale pomyślałem, że to jest delikatne, rozwali się za jakiś czas i trudno to utrzymać w czystości. Jak to wygląda pod tym kątem?

Z drugiej strony są tanie i nie zajmują dużo miejsca.

TheLikatesy

@nieinteresujsie czy ja wiem że takie delikatne? Wolałbym by mi z rąk wypadł taki bambusowy, niż te z tworzywa;)

Problemów z czystością i trwałością nie zaobserwowałem, jedynie to trzeba mieć odpowiedni garnek/wok

nieinteresujsie

@TheLikatesy dzięki za info, rozważę.

SilverMonkey

@nieinteresujsie sitko metalowe do zwykłego garka, akurat mi się trafił taki rozmiar w sam raz pasujący, chyba z ikea, na to przykrywka i działa, sól jest w cieście i w farszu, więc nie ma takiego problemu jak gotowaniem np warzyw na parze, a przepis stąd https://www.justonecookbook.com/nikuman-steamed-pork-buns/

8c27eb26-019c-4893-a86e-e4fa6b3adbbd

Zaloguj się aby komentować