
Pracownicy sanepidu wykryli zbyt wysoki poziom enterobakterii w 49 proc. próbek lodów pobranych w województwie zachodniopomorskim – przekazał w środę sanepid. Najwięcej uchybień stwierdzili w pasie nadmorskim.
Pracownicy sanepidu pobrali do badań kontrolnych próbki lodów w miejscach, gdzie przyjeżdża najwięcej turystów. Łącznie to 205 próbek z 41 partii lodów. W żadnej z nich nie wykryto salmonelli ani listerii, ale 100 próbek przekraczało dopuszczalny poziom Enterobacteriaceae - mikroorganizmów niechorobotwórczych, ale uznawanych za wskaźniki złego stanu sanitarnego urządzeń.
Sanepid przekazał, że bakterie te naturalnie występują w jelicie grubym człowieka. Spożycie produktów z ich obecnością, szczególnie przez osoby z obniżoną odpornością lub chorobami przewodu pokarmowego, może prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych. [...]
#wiadomoscipolska #handel #lody #sanepid #bakterie #sanepid #polskaagencjaprasowa