Baby boomers – najbardziej ekologiczne pokolenie w Polsce

Polacy deklarują rozsądek przy zakupach, ale to osoby po 60 roku życia najczęściej wybierają proekologicznie. Dzieje się tak wbrew powszechnym przekonaniom, że to młodsze pokolenia, „Zetki” i Millenialsi, są bardziej zaangażowane w kwestie klimatyczne i środowiskowe – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Akademii Leona Koźmińskiego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.


Związek pomiędzy pokoleniami a żywnościowymi i proekologicznymi zachowaniami konsumpcyjnymi był przedmiotem badania przeprowadzonego przez troje naukowców: dr Martę Makowską z Akademii Leona Koźmińskiego oraz dr. Rafała Boguszewskiego i dr Arletę Hrehorowicz z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wzięli w nim udział przedstawiciele czterech pokoleń: powojennego wyżu demograficznego (Baby boomers, BB), czyli urodzeni między 1946 a 1964 rokiem, X (1965–1979), Y (1980–1994) oraz Z (1995–2012).


Na podstawie średniej liczby deklarowanych proekologicznych zachowań najwyższy wynik uzyskało pokolenie 60+. W badaniu uwzględniono codzienne nawyki proekologiczne, takie jak segregacja śmieci, korzystanie z toreb wielorazowych, oszczędzanie energii i wody, rezygnacja z jazdy samochodem, unikanie plastiku, ograniczanie zakupów odzieży i mięsa. [...]


#nauka #spoleczenstwo #badanie #pokolenie #ekologia #forumakademickie

Forum Akademickie

Komentarze (2)

fisti

Ani trochę mnie to nie dziwi, gdy w badaniach biorą pod uwagę codzienne nawyki, oszczędności. Generalnie, ci ludzie nauczyli się korzystać z zasobów w PRL-u, kiedy trzeba było dbać o każdą rzecz i używać wielokrotnie. Teraz, natomiast, nie stać ich na nowe rzeczy, więc znowu oglądają każdą złotówkę z dwóch stron i ubierają się u lumpeksie.


Nas też to czeka na starość.

fisti

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) blisko jedna trzecia całej żywności produkowanej na świecie jest uznawana za niezdatną do spożycia lub wyrzucana na jednym z etapów łańcucha dostaw żywności. W Unii Europejskiej wyrzuca się 59 mln ton żywności, co oznacza, że na 1 osobę przypada 132 kg. Polska wypada lepiej niż średnia unijna, ale wciąż marnuje się u nas prawie 5 mln ton żywności, co daje ok. 127 kg na osobę rocznie.


To jest niewyobrażalne!

Zaloguj się aby komentować