A teraz pozwoli pan, że udamy się do lodóweczki...;p
#jadlowpis
3d29501e-4c09-438a-87a2-cddd02d1aa3e
mickpl

@Marshalist do lodówki po soleniu?

milew

Będziesz siedział w lodówce?

Marshalist

@UncleFester miałem mu sypnąć ale zapomniałem ale mam zamiar opierzyć go przed i po

@mickpl ok, w takim razie wyciągnę go z lodówki i położę na blacie. Czy jesteś teraz zadowolony?

Azvex

Tak jak sugeruje @mickpl.

Solimy i pieprzymy po smażeniu. W innym wypadku mięso $pi3rdolimy.

mickpl

@Marshalist chodzi o to, by stek mial jednolitą temperaturę oraz jak najwyższą przed smażeniem - dlatego zwykle zostawia sie na blacie, plus mniejsza wilgotność niz w lodowce.

czy to robie zauważalna różnice - no to nie wiem, ale generalnie wsadzanie z powrotem ma najmniej sensu.

ale jak to mowia amerykanie - to twój stek

JanNipanimajski

@Azvex bzdura, soli i pieprzy się przed smażeniem.

Treskil

@Azvex z tym soleniem i pieprzenien to bzdura. Masz tu choćby Gordona który radzi jak przygotować stek. https://youtu.be/AmC9SmCBUj4 z tym wyciąganiem mięsa 20 czy 30 minut wcześniej to też umiarkowanie sensowne. Mięso tak szybko nie wyrówna temperatury...

NowyJa

@Marshalist od tego raka można dostać

Marshalist

ale jak to mówią amerykanie - to twój stek


@mickpl podoba mi się ta puenta

UncleFester

@Azvex @JanNipanimajski

Spór z cyklu "O wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia".

Każdy ma wypraktykowaną własną metodę. Od sposobu przyprawiania o niebo ważniejszy jest sposób smażenia.

JanNipanimajski

@UncleFester tak, ale gość definitywnie stwierdził ze mieso się nie uda jak przyprawimy na początek, co jest bzdura, bo tak się profesjonalnie przyrządza steka.

UncleFester

@JanNipanimajski Niech robi jak mu smakuje.

Ja zawsze przyprawiam po wyjęciu z lodówy, daję mięsu czas na wyrównanie temperatury 1-2h, osuszam ręcznikami papierowymi , smażę na oliwie z masłem na średnim ogniu, 3-5 minut na stronę (zależnie od grubości), żadnego przesuwania, nakłuwania, "molestowania" mięsa na patelni, obracam szczypcami, po usmażeniu stek odpoczywa na talerzu około 5 minut, później smacznego.

Marshalist

Dać lisom te skrawki tłuszczu czy w folie i do zamrażalnika?

7ea4694f-0e0b-4c54-a563-39d9e1d80920
Marshalist

A gdy stek będzie stygł, to w tym czasie spróbuję zrobić szybki sos grzybowy na kostce rosołowej

z cebulka papryczką, masłem i śmietaną.

ee2bbfc7-7203-460c-b966-32b7e6e1c2a4
c2812a29-c9ed-4e32-abdb-98040920164b
Marshalist

Taki olej może być, czy dać go lisom?

ae0bd891-41fa-4ee2-af60-4a6b210d5a26
Marshalist

Mniej wiecej 4 i ooostatnia minuta przygod Cienkiego Bolka na średnio rozgrzanej patelni.

08d046c5-5a53-4f36-8d5b-5a029cc31fcd
Marshalist

6 minutowy sosik wyszedł mi o dziwo nawet taki całkiem-całkiem, to pewnie zasługa tej świeżej śmietany.

c2e0d1a6-7351-4d97-b666-c09e40275290

Zaloguj się aby komentować