Zrobiłem dzisiaj zupę słodko kwaśną.


Składniki:


   Filet z kurczaka i/lub parówki.


   1 op. mieszanki chińskiej.


   Sos sojowy


   sos Worcester


   Sos BBQ


   ewentualnie ocet, ja wziąłem kilka kropel balsamicznego.


   Kostka rosołowa


   woda


   ryż sypki


   sos słodko kwaśny w słoiku


   przyprawa w płynie typu maggi


   pieprz mielony


   sól


   imbir mielony


   papryka mielona,


   cukier


   zioła prowansalskie


   kolendra ziarna lub liście


   sok z cytryny


   śmietana 18%


   keczup pikantny


Przygotowanie:


Mięso marynuję w sosie sojowym, worcester i BBQ. Dodaję do tego szczyptę pieprzu, papryki słodkiej mielonej i trochę cukru. Mieszam i daję kilka minut żeby składniki się przegryzły.


W międzyczasie wstawiam wodę (tyle ile chcecie zupy) i wrzucam kostkę rosołową. Do tego porządna kropla sosu sojowego i szczypta mielonego imbiru. Dodaję też ryż luzem (można na oko lub tyle ile ma woreczek gdy chcemy gęstą zupę) 


Gdy mięso się przegryzie to podsmażam je na oleju dodając po chwili mieszankę chińską. Po kilku minutach smażenia gdy mieszanka się rozmrozi i zrobi al dente przekładam całość do garnka z bulionem. Mieszam i dodaję cały sos słodko kwaśny (u mnie ten z biedronki).


Mieszam i dodaję przyprawy: sól, zioła prowansalskie, kolendra i porządny kleks pikantnego keczupu.


Wszystko mieszam i gotuję parę minut. Jeśli zupa jest za słodka, wciskam trochę soku z cytryny i dodaję ewentualnie soli lub vegety. Na koniec odlewam trochę wywaru do słoika po sosie słodko kwaśnym i daję łyżkę śmietany 18%. Śmietanę porządnie rozmieszać z wywarem w słoiku. Następnie dodać do zupy i zamieszać.


Zupa powinna być gotowa, ale warto jej dać kilkadziesiąt minut żeby się wszystko przegryzło.


Smacznego.


#gotowanie #zupa #gotujzhejto #jedzzhejto

69c36b85-d74b-416f-9747-24e48fbbe2b5

Komentarze (2)

SpoconaPacha

Komentarz usunięty przez moderatora

Zaloguj się aby komentować