Zebrało mi się sporo szklanych butli 5litrowych. Głównie tych tanich ze sklepu na zakrętkę, ale też gąsiorów. Dużo z nich się przelewało przez lata.
Zastanawiam się na ile praktyczne są do przechowywania wina z racji że są na zakrętkę. Czy są jakieś metody uszczelniania tej instalacji?
Na obecną chwilę nie przejmuje się tym, bo konsumpcja idzie dobrze przez lekko ponad rok, kończy się tylko mocnym dokręceniem i koszulkami termokurczliwymi.
Czy powinienem przestać pieprzyć się z tym i zainwestować sobie w normalne butelki 0,7 na korek, korki i korkownicę?

#wino #winoroby #winodomowe
Opornik

@wielkaberta folia pod zakrętkę i powinno trzymać fest, tak mam wszelkiej maści soki.

wielkaberta

@Opornik O, to brzmi jak w pytę rozwiązana na teraz.

s_____

@wielkaberta Te na nakrętkę metalową są kiepskie, np. po winie rosso. Lepsze są gąsiorki na zakrętkę plastikową, niestety ta plastikowa nakrętka nie pasuje do rosso. Można dokupić korki z korka stożkowe, dość dobrze zdają egzamin.

Czy korkować wina na szybką konsumpcję? kiedyś tak robiłem, teraz zlewam do butelek po wódce, leję pod sam korek i zakręcam. Jedno, że butelki po wódce są zdezynfekowane, drugie to że zostaje bardzo mało powietrza, które może zepsuć wino. Butelki załatwiam w domach weselnych, bez problemu oddają.

wielkaberta

@s_____ Właśnie zbieram się do pozamawiania na "wzór" różne korki by dopasować sobie do Rosso. Właśnie te mam w fajnych ilościach. Nigdy nie korkowałem, czy gotowanie korków służy tylko do zwiększenia plastyczności korków? Czy można przesadzić i sprawić, że korek rozsadzi mi szyjkę?

s_____

@wielkaberta Ja nie gotuję korków, jeśli jest z aglomeratu a nie prawdziwy wycinany, to może się zepsuć.

Zaloguj się aby komentować