Zapraszam do obserwowania mojego tagu ====> #swiatprzypraw
#jedzenie #ciekawostki
Wczoraj porównywałem różne rodzaje pieprzu w pracy. Możliwe, że niektórzy z Was pamiętają mój długi wpis nt białego i czarnego pieprzu. W części o prod. Białego pieprzu napisałem, że na niektórych rynkach klienci preferują pieprz biały z charakterystycznymi nutami zapachowymi, które są uzyskiwane podczas tradycyjnej obróbki poprzez zanurzenie w wodzie, a na niektórych rynkach bardziej pożądany jest pieprz pozbawiony tego aromatu albo gdy ten zapach jest mniej intensywny.
Z ciekawości postanowiłem sprawdzić jak to wygląda w przypadku bialego pieprzu w Polsce i UK.
KAMIS - z tyłu opakowania ładnie opisują tradycyjna metodę produkcji, ale nie wspominając nic o fermentacji.
PRYMAT - jedynie piszą, że ma charakterystyczny aromat.
SAXA - nic nie pisza xD
Porównałem zapachy wszystkich 6 próbek.
W Kamis można wyczuc bardzo, bardzo słabe nuty fermentacyjne.
W Prymacie bardziej to przypomina mix pieprzu czarnego, ziołowego i jakieś praktycznie niedostrzegalne nuty fermentacji.
Saxa z kolei pachnie bardzo podobnie do próbek, które testuje w pracy.
Dwie z tych próbek są używane w Indiach, jedna w UK. Indyjskie w porównaniu z brytyjska są znacznie intensywniejsze, ale wszystkie 4 (moje + Saxa) mają się do polskich jak huragan do pierdnięcia xD






