tomaszs
Specjalista
Z okazji Wielkiej Nocy 10 ciekawostek na temat jajek, którymi zachwycisz domowników
Chcesz więcej? Zaplusuj wpis ( ) i obserwuj #chcialesciekawostketomasz
-
Kura pochodzi z Azji
-
Udomowiona została 8 tysięcy lat temu w Chinach
-
Gruba skorupka oznacza, że kurs była młoda jak znosiła jajko
-
Kolor skorupki nie ma związku z ilością składników odżywczych ani jakością. Zależy za to od genetyki i warunków życia kury.
-
Kiedyś uważano, że jajka szkodzą sercu. Jednak hipoteza o szkodliwości zawartego cholesterolu została dawno obalona.
-
Istnieje przesąd, że rozrzucenie skorupek na polu spowoduje dobre uprawy.
-
M.in. w Kanadzie i USA na Boże Narodzenie pije się egg nog. Napój z mleka, jajek, cukru i czasem alkoholu.
-
Jajko powstaje w 24 godziny. Wtedy zostaje zniesione przez nioskę
-
Jedzenie surowego jajka na masę nie ma sensu. Tylko 50% surowych białek jajka jest trawionych. Trawimy za to 91% białek jajka poddanego obróbce termicznej.
-
Gdy rozbijesz jajko na ziemii posyp je solą. Będzie Ci łatwiej je posprzątać.
Chcesz więcej? Zaplusuj wpis (
