Z okazji Wielkiej Nocy 10 ciekawostek na temat jajek, którymi zachwycisz domowników


  1. Kura pochodzi z Azji

  2. Udomowiona została 8 tysięcy lat temu w Chinach

  3. Gruba skorupka oznacza, że kurs była młoda jak znosiła jajko

  4. Kolor skorupki nie ma związku z ilością składników odżywczych ani jakością. Zależy za to od genetyki i warunków życia kury.

  5. Kiedyś uważano, że jajka szkodzą sercu. Jednak hipoteza o szkodliwości zawartego cholesterolu została dawno obalona.

  6. Istnieje przesąd, że rozrzucenie skorupek na polu spowoduje dobre uprawy.

  7. M.in. w Kanadzie i USA na Boże Narodzenie pije się egg nog. Napój z mleka, jajek, cukru i czasem alkoholu.

  8. Jajko powstaje w 24 godziny. Wtedy zostaje zniesione przez nioskę

  9. Jedzenie surowego jajka na masę nie ma sensu. Tylko 50% surowych białek jajka jest trawionych. Trawimy za to 91% białek jajka poddanego obróbce termicznej.

  10. Gdy rozbijesz jajko na ziemii posyp je solą. Będzie Ci łatwiej je posprzątać.


Wesołych Świąt!


Chcesz więcej? Zaplusuj wpis () i obserwuj #chcialesciekawostketomasz

a5bd7481-d504-4428-9528-691ca703c64b

Komentarze (3)

lubieplackijohn

@tomaszs No proszę! Codziennie się człowiek uczy czegoś nowego Wesołych świąt!

2bylem

@tomaszs Nieźle, dzięki, a to

M.in. w Kanadzie i USA na Boże Narodzenie pije się egg nog. Napój z mleka, jajek, cukru i czasem alkoholu.

Brzmi jak ajerkoniak

A gdzie kogel mogel

tomaszs

@2bylem też mi się wydaje że to jest bardzo podobne. Przy czym egg nog np. podaje się z cynamonem.

Zaloguj się aby komentować