
Wzrost popytu na matchę budzi obawy o jej niedobory w Japonii.
Pojawienie się tego zielonego proszku wywołuje uśmiechy, westchnienia uznania oraz budzi oczekiwania wśród setek miłośników herbaty. Ręcznie mielone partie herbaty są już gotowe do zaparzenia w gorącej wodzie, a wkrótce zostaną nagrodzeni za swoją cierpliwość.
Zagraniczni turyści biorący udział w warsztatach parzenia matchy w Uji, mieście niedaleko Kioto w zachodniej części Japonii, są zjednoczeni miłością do sproszkowanej, gorzkiej zielonej herbaty, którą Japończycy piją od wieków, a dziś stanowi źródło globalnego boomu.
Matcha, wyprodukowana z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), była tradycyjnie serwowana w wysoce stylizowanej formie podczas ceremonii herbacianych, które były prowadzone przez mistrzów sado – sztuki parzenia herbaty. Teraz jest to składnik modny, wykorzystywany w latte, czekoladach, lodach, a czasami w landrynkach. [...]
#wiadomosciswiat #japonia #kultura #herbata #matcha #pressglobal