Wzrost popytu na matchę budzi obawy o jej niedobory w Japonii

Wzrost popytu na matchę budzi obawy o jej niedobory w Japonii.


Pojawienie się tego zielonego proszku wywołuje uśmiechy, westchnienia uznania oraz budzi oczekiwania wśród setek miłośników herbaty. Ręcznie mielone partie herbaty są już gotowe do zaparzenia w gorącej wodzie, a wkrótce zostaną nagrodzeni za swoją cierpliwość.


Zagraniczni turyści biorący udział w warsztatach parzenia matchy w Uji, mieście niedaleko Kioto w zachodniej części Japonii, są zjednoczeni miłością do sproszkowanej, gorzkiej zielonej herbaty, którą Japończycy piją od wieków, a dziś stanowi źródło globalnego boomu.


Matcha, wyprodukowana z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), była tradycyjnie serwowana w wysoce stylizowanej formie podczas ceremonii herbacianych, które były prowadzone przez mistrzów sado – sztuki parzenia herbaty. Teraz jest to składnik modny, wykorzystywany w latte, czekoladach, lodach, a czasami w landrynkach. [...]


#wiadomosciswiat #japonia #kultura #herbata #matcha #pressglobal

Pressglobal

Komentarze (1)

Herbata

Jeszcze jesienią ubiegłego roku pojawiły się doniesienia o niedoborach, co spowodowało, że kiepskie firmy produkujące herbatę wprowadziły bezprecedensowe ograniczenia zakupu herbaty, która w Japonii spożywana jest od XII wieku, po tym jak po tym, jak buddyjscy mnisi sprowadzili ją z Chin.


Tłumacza poniosła fantazja. W oryginalnym tekście angielskim nie ma nic o tym, że to kiepskie firmy. Wręcz przeciwnie, bo ograniczenia wprowadziły takie firmy jak Marukyu Koyamaen i Horii Shichimeien. Czyli ścisły top.

Zaloguj się aby komentować