Wyniki kontroli jakości mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzem - Przegląd Rynku Spożywczego

Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.


Podczas kontroli sprawdzaliśmy jakość handlową towarów w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producenta/sprzedającego.


Produktami priorytetowymi były: mięso czerwone, przetwory mięsne (kiełbasy, wędzonki, pasztety) oraz sery (podpuszczkowe dojrzewające – tzw. „żółte”).


Kontrola przeprowadzona została na etapie sprzedaży detalicznej w I kwartale 2024 r. na terenie całego kraju. [...]


#zywnosc #polska #jedzenie #kontrola #mieso #wedliny #sery #raport

Foodfakty

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować