Witamina K
Grupa związków, która warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi. Głównie mowa tu o dwóch związkach:
K1 - filochinon
K2 - menachinon.
Jest też szereg pochodnych syntetycznych.
Dobowe zapotrzebowanie to 60 do 80 ug (mikrogramy).
Za jej odkrycie i wyjaśnienie chemicznej natury dwaj biochemicy – Edward Adelbert Doisy i Henrik Dam otrzymali w 1943 roku Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny.
Witaminy K mamy w: brokuł, seler zwyczajny, rzepa, szpinak, ogórek, mniszek lekarski, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, ziemniak, awokado, a także w jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.
Niedobór to utrudnienie krzepnięcia krwi, krwawienia, zaburzenia jelitowe.
Nadmiar upośledza działanie wątroby i układu krwionośnego.
#ciekawostki #witaminy