Witamina K


Grupa związków, która warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi. Głównie mowa tu o dwóch związkach:

K1 - filochinon

K2 - menachinon. 

Jest też szereg pochodnych syntetycznych.


Dobowe zapotrzebowanie to 60 do 80 ug (mikrogramy). 


Za jej odkrycie i wyjaśnienie chemicznej natury dwaj biochemicy – Edward Adelbert Doisy i Henrik Dam otrzymali w 1943 roku Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny.


Witaminy K mamy w: brokuł, seler zwyczajny, rzepa, szpinak, ogórek, mniszek lekarski, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, ziemniak, awokado, a także w jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.


Niedobór to utrudnienie krzepnięcia krwi, krwawienia, zaburzenia jelitowe.

Nadmiar upośledza działanie wątroby i układu krwionośnego.


#ciekawostki #witaminy

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować