Witamina E
Grupa związków, w skład której wchodzą tokoferole i tokotrienole, ale najważniejszy dla człowieka jest α-tokoferol. Witamina E jest stosowana jako dodatek do żywności o numerze E306 (ponadto syntetyczne tokoferole noszą numery E307-309), dokładnie jako przeciwutleniacze.
Naturalnie występuje w nasionach słonecznika, migdałach, orzechach laskowych i ziemnych, oleju słonecznikowym, pomidorach, botwinie, szpinaku.
Jest głównym przeciwutleniaczem w komórkach, wpływa na błony biologiczne, krzepnięcie krwi, metabolizm mięśni.
Dla dorosłych dzienne zapotrzebowanie to 12 mg, a zalecane spożycie na dzień to 15 mg.
Niedobór to zaburzenia płodności, poronienia, paraliż i osłabienie mięśni, zaburzenia wzrostu, uszkodzenia nerwów, przebarwienia skórne, zmęczenie, osłabienie.
Nadmiar to zaburzenia widzenia, bóle głowy, rewolucje w bebechach i ogólne osłabienie.
Tak jakby co, witamina E nie jest rozpuszczalna w wodzie, ale w etanolu już tak XD
#ciekawostki #witaminy