Witamina B3


Jest to określenie na dwie substancje: kwasu nikotynowego, czyli niacyny oraz jego amidu - nikotynamidu. Niacyna znana jest także jako czynnik przeciwpelagryczny, stąd inna nazwa - witamina PP. Widać zapobiega pelagrze.


W naszych ciałach: współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów. Całkiem ważne funkcje, jak widać. No i zapobiega pelagrze.


Dzienne zapotrzebowanie to 14 mg dziennie dla babek i 16 dla chłopaków.


A skąd? A z: mięso, orzechy, ziarna zbóż, palone ziarna kawy, a im bardziej upalona, tym więcej niacyny.

Co ciekawe, niacyna może być produkowana w organizmie z tryptofanu, jednakże w niewielkich ilościach, więc i tak trzeba jej sporo zjeść. A tryptofan jest aminokwasem egzogennym, więc jego również trzeba zjeść. Tryptofan jest prekursorem 5-HTP, które dalej zmienia się w serotoninę, a ta w melatoninę. Ważny aminokwas.


Niedobór niacyny: zwolnienie metabolizmu i zimno brr, pelagra i wszystkie jej objawy.

Nadmiar niacyny: objawy skórne, zaburzenia układu pokarmowego, niewydolność wątroby, zaburzenia pracy serca, zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi, nawet śmierć.


#ciekawostki #witaminy

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować