Trochę o kosztach, żebym przed samym sobą wiedział ile mnie wychodzi jeden taki torcik, bo w sumie nigdy tego nie liczyłem.


Ciasto o średnicy waży około 2kg razem z podstawką.


Żelka:


500g malin mrożonych (po przetarciu 350g) - 18zł


20g cukier


6g pektyny


2g żelatyny


Mus biała czekolada:


180g mleka -> 1zł


3g pasta waniliowa


6g żelatyny


350g czekolada Callebaut W2 (3,5*7,55 zł -> 26,50 zł)


360g śmietanka kremówka (1l (22zł) śmietanka kuchmistrza 34% wychodzą dwa ciasta -> 11zł )


Ciasto:


80g cukru pudru


80g mąki migdałowej -> 6 zł


95g jajek (2)


15g rozpuszczonego masła -> 0,6 zł


łyżeczka pasty waniliowej (5g)


90g białka (z 3 jaj)


20g cukru


Glazura:


50g woda


100g cukru


100g glukoza - 3,70 zł


65g mleko skondensowane - 1 zł


1g pasta waniliowa


7g żelatyny


110g czekolady - 8,30 zł


SUMA: (takich małych miarek)


jajka 5 -> 6zł


cukier (wliczając puder) 220g -> ~ 1,70 zł


żelatyna 15g -> 7,5 zł


pasta waniliowa 10g -> 3,40 zł


CAŁOŚĆ:


94,70zł


plus 3zł białe pudełko cukiernicze + 2,34 zł tekturowy podkład


wychodzi 100zl za same składniki!


O JA PIERDZIELE, tego się nie spodziewałem


teraz już wiem dlaczego w cukierniach wołają za takie ciasta po 250zł.


dobranoc


#radiopiecze #jedzenie #ciasto

4f7253aa-4e9d-4193-a15c-8a255cb81104
f8f9e060-6948-4e0b-98ff-27fdf9fc6ce1

Komentarze (2)

hicat

Chyba brakuje jakichś cyferek i jednostki w opisie średnicy: "Ciasto o średnicy waży około 2kg razem z podstawką."

radio20

@hicat masz rację, mowa o średnicy 24 cm

Jak zobaczyłem koszty to się przerazilem i poszedłem spać od razu

Zaloguj się aby komentować