
W palącym letnim upale, od wczesnego ranka zaczyna tworzyć się kolejka przed herbaciarnią Nakamura Tokichi w mieście Uji w środkowej Japonii, duchowej ojczyźnie matchy.
Sproszkowana, jasnozielona herbata cieszy się światowym boomem, chwalona za bogaty smak umami i rzekome korzyści zdrowotne.
Uji to najlepsze miejsce dla zagorzałych fanów. Ale tutejsi producenci matchy ostrzegają przed niedoborem herbaty, ponieważ podaż z trudem zaspokaja popyt.
Znajdująca się w centrum miasta od 170 lat Nakamura Tokichi dostarczała zieloną herbatę japońskim cesarzom. Jest to jeden z kilku tradycyjnych sprzedawców herbaty w mieście.
Według tradycji, najwyższej jakości matcha jest ubijana z gorącą wodą, aby uzyskać pienistą, lekko gorzką herbatę podawaną podczas oficjalnych ceremonii. [...]
#wiadomosciswiat #japonia #matcha #rynek #bbc