Świetna sprawa. Zwykła mąka w sklepie kosztuje koło 5pln za kilo.
Wprowadzają mąkę ze świerszcza która jest tańsza w produkcji, lepsza dla środowiska, mniej zużywa zasobów a kosztuje 100pln za kilo xD To w końcu jest tańsza czy nie?
#swiat
Cybulion

@Marekx95 u mnie w sklepie po calej tej inbie zrobili promke - maka za 3 zł, wielki napis "prawdziwa ze zbóż". Od 6⁰⁰ sprzedali 120kg. Tak sie ludzmi manipuluje xD

nogiweza

pewnie chodzi o to nie jest produkowana na taką skale. Jeśli stanie sie powszechna to cena pewnie spadnie

frk

@Marekx95

Zwykła mąka: x = 5 PLN/kg

Mąka ze świerszcza: y = 100 PLN/kg


Aby porównać ceny, możemy obliczyć iloraz y do x, który będzie wyrażony jako:


y/x = 100 PLN/kg / 5 PLN/kg = 20


Otrzymujemy iloraz y do x równy 20. To oznacza, że cena mąki ze świerszcza jest 20 razy wyższa niż cena zwykłej mąki. Zatem, na podstawie tych danych, równanie mówi, że:


y = 20x


W tym równaniu, y reprezentuje cenę mąki ze świerszcza, a x reprezentuje cenę zwykłej mąki. Wyrażenie "y = 20x" mówi, że cena mąki ze świerszcza jest 20 razy wyższa niż cena zwykłej mąki.

yeebhany

Ta ze świerszcza to nie ma wiecej bialka niz zwykla? Wypieki nie beda wychodzic jak powinny

Marekx95

@frk a przeczytałeś do końca? Powodem wprowadzenia mąki ze świerszcza jest taki że jest TAŃSZA W PRODUKCJI. Czyli tańsza w zakupie też powinna być. A mimo wszystko cena tak policzyłeś jest 20 razy droższa niż droższy produkt w produkcji

Marekx95

@yeebhany z tego co czytam to ona ma być dodatkiem tylko do wypieków

yeebhany

@Marekx95 czyli % zwykłej mąki zostanie zastąpiony na swierszczowa? To ja juz bym calkowicie ten "dodatek" odpuscila. Ciekawa jestem czy jak ta maka wejdzie na rynek to czy piekarnie zaczna z niej korzystać. Strach będzie pójść po jakiegoś rogala, bo nie wiadomo czy w poprzednim zyciu nie gral na skrzypcach.

frk

@Marekx95 serio tak wyszło?


To w końcu jest tańsza czy nie?


odpowiedziałem ci na pytanie.

Marekx95

@yeebhany no ale właśnie skoro cena tej mąki wynosi koło 100 PLN za kilo to po co ją kupować?

yeebhany

@Marekx95 bo to podobnie co z tym niby super zdrowym mlekiem sojowym/migdalowym/chujwiejakim, gdzie kartonik kosztuje okolo 10 zl, kiedy zwykle mleko idzie zakupic za 3-4 (sprawdzalam na jakiej stronie porownanie, i wcale ten zamiennik zdrowszy nie jest). Bo to niby super eko itp., wiec zieloni kupuja z mysla, ze jak to oni dobrze dla srodowiska czynia i tym samym zapychaja kieszenie producentom. Moda na eko i nowosci.

Marekx95

@yeebhany tylko z tym mlekiem to nie wiem jak jest opisana ich produkcja. W mące ze swierszy to wszędzie jest opisane jako tańsze

yeebhany

@Marekx95 no na pewno taniej wyprodukowac mleko bez udzialu krowy, która trzeba utrzymac, nakarmic, zapladniac i leczyc. Przy soi i orzechach mniej jest pracy w utrzymaniu bo to rosliny, oczywiście opryskac trzeba itp., ale logicznie koszty sa mniejsze. Podaj mi źródło kosztow swierszczy vs maki, jestem ciekawa.

Kulturozofiapl

@Marekx95 1. cena jest zależna od popytu i podaży, nie kosztu per se.

  1. pytanie gdzie to przeczytałeś, hasło "jest tańsza" mogło być osadzone w jakimś kontekście warunków, które muszą jeszcze zaistnieć.

Zaloguj się aby komentować