Samodzielnie ugotuj bądź spróbuj sezonowego dania z pobliskiej restauracji

Od zawsze złota polska jesień kojarzyła mi się ze złotą polską cebulą. Najlepsze wydanie tego warzywa to zupa cebulowa.


W tym roku też nabrałem ochoty na takie danie, ale żadna knajpa w okolicy nie miała, choćbym chciał wydać i sto złotych.


Nie pozostało nic innego, jak zrobić sobie taką uproszczoną wersję.

Cebula krojona w pióra, albo w kostkę, w sumie jakkolwiek i duszona 20 minut aż do złotego koloru.

Na kilogram cebuli około litr bulionu (ostatecznie nawet z kostki, albo, jak u mnie, słoiczka) drobiowego. Gotujemy wszystko razem jeszcze kwadrans.

Jak ktoś ma pojemniki do zapiekania to polecam posypać serem i do pieca, żeby skorupę zrobić - ja pominąłem.


Grzanki można zrobić przypiekając bagietkę na złoto lub za kilka złotych kupić gotowe.


Taki wpis bym zrobił, gdybym miał takie zadanie na #jesiennewyzwania , ale mam inne więc tylko zawołam #gotujzhejto

4797991c-06f6-49f5-82f7-8c7b4dec452c
8eb709fe-ee9d-4b29-913b-9974bba6cd8d

Komentarze (3)

suseu

@Felonious_Gru Ale smaka narobiłeś


Szwecja

fisti

@Felonious_Gru Od razu przypominam sobie to pierdzenie po cebulowej. Oczywiście, że warto :D

Felonious_Gru

@fisti ano rzeczywiście już się zaczyna xd

Zaloguj się aby komentować