Również się pochwalę swoim wyrobem, podejście nr 3. do tej kiełbasy, cały czas ulepszam i zmieniam proporcje .
Mięso na kiełbasę 4kg łopatki wieprzowej , 4 kg golonki , 3 kg wołowiny , 1kg słoniny.
Przyprawy: 80 dag młotkowanego pieprzu , 3 dag ziela angielskiego mielonego , kilka lisci laurowych (wyciągam je przed mieleniem mięsa ), 5 główek czosnku , szklanka spirytusu , 160 dag peklosoli. Teraz tydzień będzie się peklować.
#wedzenie #gotujzhejto #wedlinydomowe
97d8a82c-ae00-404a-bb67-546e278c54d1
1cd880d4-36de-4eee-8f68-e17394e28ae4
Zielonypomidor

@paulusll Po co aż tydzień peklowania? To będzie jakaś gruba kiełbasa typu krakowska?

paulusll

@hujto @Zielonypomidor Dzięki spirytusowi robi się krucha , jeszcze pół litra wody gazowanej . Peklowanie podkreśla smak , a jeśli kiełbasa wytrzyma dłużej niż 2 tyg po wędzeniu to fajnie się wysusza. wg przepisu litewska , przepis za 3 razem już ma mało wspólnego z oryginałem;)

Zielonypomidor

@paulusll Ale bez problemu pekluje 2 dni na sucho mięso do kiełbas i pięknie można suszyć o ile dotrwają bo nie będą zjedzone wcześniej. Raz peklowałem 4 dni ale tylko dlatego, że była okropna pogoda i różnicy jakieś wielkiej nie było.

paulusll

@Zielonypomidor Tak było w przepisie . Ale to juz ostatnie takie peklowanie do jesieni , już trochę boje się czy nie za ciepło jest .

Zielonypomidor

@paulusll Na jaką kiełbasę to przepis? Ja specjalnie drugą lodówkę kupiłem do wędlin i serów

paulusll

@Zielonypomidor Litewska suszona , powinna byc na zimno wędzona , ale brakuje mi cierpliwości i w 12h ogarniam wędzenie .

Zielonypomidor

@paulusll W sumie jak ona ma dojrzewać dwa tygodnie po zimnym wędzeniu to można dla pewności dodać bakterii do dojrzewania mięsa.

paulusll

@Zielonypomidor AA i sam sobie zrobiłem wędzarnie, drewniana z kanałem betonowym i opalana drewnem , ale to w odcinku nr. 2 w przyszłym tygodniu

paulusll

@Zielonypomidor ok 7 dni wędzona w zimnym dymie po 2/3h dziennie . Jak już mówiłem pozmieniałem wszystko w przepisie ale wychodzi naprawdę smaczna i inna .

hujto

@paulusll


szklanka spirytusu


dla miesa czy kucharza? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować