Receptor słodkiego smaku wspiera przyswajanie glukozy

Receptory znajdujące na w kubkach smakowych nie służą tylko informowaniu nas o tym, jaki pokarm znalazł się w naszych ustach. Naukowcy zajmujący się zapachem i smakiem dowiedli, że receptory słodyczy są też pierwszym sygnałem dla naszych wewnętrznych organów, który pozwala im przygotować się na sprawniejsze przyswajanie glukozy.


Okazuje się jednak, że znajdujące się w kubkach smakowych receptory oddziałują nie tylko na nasze samopoczucie i świadome odczucia. Badacze z Monell Center – amerykańskiej instytucji zajmującej się badaniem smaku i zapachu – dowiedli, że receptory słodkiego smaku wpływają także na metabolizm glukozy, a więc na to, jak nasz organizm radzi sobie z przyswajaniem cukru. [...]


#nauka #medycyna #glukoza #metabolizm

Przystanek nauka

Komentarze (0)

Zaloguj się aby komentować