Ranking 100 najwyżej ocenianych serów wg portalu https://www.tasteatlas.com/
https://www.tasteatlas.com/100-best-rated-cheeses-in-the-world
#jedzenie #jedzzhejto #ciekawostki

Ranking 100 najwyżej ocenianych serów wg portalu https://www.tasteatlas.com/
https://www.tasteatlas.com/100-best-rated-cheeses-in-the-world
#jedzenie #jedzzhejto #ciekawostki

@Slavica Może nie jestem fanem serów, ale o żadnym z wymienionych polskich nie słyszałem nawet
Proces produkcji bundzu w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka przez enzymy zawarte w podpuszczce (klagu), wyodrębnionej z żołądków cieląt. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut w temperaturze około 70 °C. Ser odcedza się na płótnie w postaci dużych brył. Otrzymuje się ser o łagodnym smaku.
Walory smakowe bundzu nie są stałe. Najsmaczniejszy jest bundz z wiosennego wypasu owiec, jeszcze do nocy św. Jana, tradycyjnie uważany za przysmak – ma on nawet swoją zwyczajową nazwę: bundz majowy.
10 października 2005 roku bundz został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
Gołka bywa mylona z oscypkiem ze względu na podobny kształt (oscypek jest wrzecionowaty, a gołka walcowata), jednak oba sery wyraźnie różnią się smakiem.
@Slavica reee no nie wiem, parmigiano jest imo słabe samo dlatego sie głównie dodaje do potraw.
Mozarella i Gruyere w okolicach 30?
totalnie z d⁎⁎y ten ranking imo
no, ciężko o obiektywny ranking serów
poczekałeś dwa dni żeby nie było że przeklejasz prosto z reddita haha
@DunnoY z Facebooka wziąłem, nie kłam
@zuchtomek ------>Może nie jestem fanem serów, ale o żadnym z wymienionych polskich nie słyszałem nawet
bundz wygląda jak ser biały, w smaku jest lepszy/troszkę inny.
Znajoma z zakopanego twierdzi że to taki ser śmieciowy/odpadowy
@DunnoY poza tym jak widzę coś fajnego to podjebuję od razu, a nie bawię się w jakieś podchody i czekanie xd
@Peeleejin warto nadmienić, że oryginalny bundz wytwarzany jest z mleka owczego
Zaloguj się aby komentować