Przymierzam się do opierdzielenia hambuxa, bo i mięcho już dojszło w lodówie, a pyszne marketowe buły świerkną.
Tu #pytanie do wyjadaczy, ale tych co nie klepią ciasta na buły, tylko od rozpoczęcia do konsumpcji max 15min.

Jak ogrzewacie buły? Tym razem mam gotowce, bo zazwyczaj używałem dowolnej buły jaka była pod ręką smażąc na tłuszczyku po kotelecie, podczas gdy sama sztuka mięsiwa "odpoczywała" przez chwilę.

Opiekłbym je w piekarniku i zastanawia mnie czy typowe dla surowych buł pieczenie w 180° przez 2-3 min. góra-dół bez termo będzie ok. Nie chciałbym wysuszyć na kamień bo i tak te buły są dosyć suche.

#gotujzhejto

kurde @moll ty wiesz na pewno (⌒ ͜ʖ⌒)
c98f3f49-b9fc-4ef8-8929-7d86d57c8f3f
21c1bbfe-3515-4956-b2f2-78972c9ce5ec
Pomidor__

Wysuszysz buły tak ogólnie to jeszcze się paruje by były miękkie.

VonTrupka

@Pomidor__ co mam w takim razie uczynić?

one są miękkie same z siebie

Pomidor__

@VonTrupka https://www.youtube.com/watch?v=Lj-F1Pacd3s


8:50 - 9:44 - #9 Bułki do burgerów


19:32 - 20:19 - #19 - Patent na idealnie miękkie tostowane bułki cz.2

moll

@VonTrupka masz jakiś opiekacz do panini albo grill elektryczny?

VonTrupka

@moll mam opiekacz, ale pierwsze słyszaju żeby do panini

niemniej jednak stan jest jak na foto, jedna płyta nie grzeje i za naprawę zabierałem się 2 razy, przy czym wkrwił mnie ...a lepiej nawet nie podnosić sobie ciśnienia


uznajmy że nie mam, grila elektrićkiego tym bardziej (*  ̄︿ ̄)


jest piekarnik i najświetniejsza do takich rzeczy mikrowela z programem grilowania

buły w niej wychodzą zapewne przepyszne, tak samo jak kurczak, ale jednak nie będę się o tym próbował przekonać nawet po raz pierwszy (´・ᴗ・ ` )

e3d52e51-266e-4816-b5d4-fe9958fabaaa
moll

@VonTrupka to rób jak @Pomidor__ mówi albo @Half_NEET_Half_Amazing , to też zadziała

VonTrupka

@moll ale @Pomidor__ nic nie mówi

co mam to w maszynie do gotowania na parze i dopiero do piekarnika?

nie mam tej machiny u siebie w tym momencie :<

moll

@VonTrupka nie, wrzucasz do piekarnika tak jak chcialeś, a po wyjęciu nakrywasz, żeby się uparowały, wtedy nie masz taki sucharów


Zrób na patelni, najmniej kombinowania

VonTrupka

@Half_NEET_Half_Amazing no właśnie się nad tym patelniowaniem zastanawiam, i nie wiem czy po "osmażeniu" wewnętrznej strony, reszta buły nie będzie taka mdła jak się widzi przez folijkę i czuje w dotyku

Half_NEET_Half_Amazing

@VonTrupka 

nie wiem

zawsze tak robię i są ok

bułka w burgerze dla mnie to tylko opakowanie do transportu

VonTrupka

@Half_NEET_Half_Amazing

no patelniowałem dotychczas, ale nie taką typowo pod burger pszenną bułę

a zwykłą taką, nawet kajzerę, choć jakoś za tym typem buły nie przepadam (☞ ゚ ∀ ゚)☞


natomiast co do robienia za opakowanie do kotleta to w 100% prawda, kotlet wołowy to choby i bez buły (っ˘ڡ˘ς)

micin3

@VonTrupka Dla mnie to takie chemiczne bułki są niejadalne jak nie są podpieczone/tostowe. Normalnie kroimi je na pół, wrzucamy na każdą połówkę plaster sera i na 3 minut do piekarnika bez termoobiegu przy 180 stopniach.

VonTrupka

@micin3 o, czyli dobrze mi intuicja szwedzkiego kucharza podpowiadała (☞ ゚ ∀ ゚)☞

VonTrupka

Dziękuję wszystkim biorącym udział w wątku, tj. @Pomidor__ @moll @Half_NEET_Half_Amazing @micin3

nagrody były żadne, ani nawet nie przewidziane, choć przy pierwszym hejtoparty stawiam kolejkę ( ͡~ ͜ʖ ͡°)


tl;dr; kupione w dino buły widoczne na zdjęciu we wpisie są tak mierne że nie polecam nawet tym co od 2 dni nie jedli

cienkie, przecięte krzywo, rozpadające się


pierwsza tura poszła w piekarnik, jw. wspomniano 180° na 3 minuty

nic się nie zrumieniły pomimo przesmarowania masłem, posiedziały nieco ponad 5 minut i były fatalne w smaku


w drugiej turze poszły klasycznie na patelnie - chciałbym na blasze ale ni mom żeliwnej - w tłuszczyku z pierwszego kotleta

naparowane w zamknięciu i pod koniec smażenia wrzucone na minutkę do piekarnika

dużo lepiej, dużo smaczniej aczkolwiek zupełnie nie to, czego oczekiwałem


no, to tyle z dzisiejszej KuchniaTV, dziękuję za uwagę, do zobaczenia przy kolejnych kuchennych improwizacjach (´・ᴗ・ ` )

moll

@VonTrupka na zdrowie

Zaloguj się aby komentować