Produkty z insektów szeroko dostępne na rynku za kilka-kilkanaście lat

Produkty z insektów szeroko dostępne na rynku za kilka-kilkanaście lat

TVN Meteo
Produkty z insektów szeroko dostępne na rynku za kilka-kilkanaście lat. Ekspertka: owady są źródłem pełnowartościowego białka i tłuszczu.
Komisja Europejska wydała zgodę, aby mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. - Hodowla owadów ma niewielki wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt - powiedziała profesor Małgorzata Nowacka z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zdaniem ekspertki potrzeba kilku czy kilkunastu lat, by produkty z insektów były dostępne w szerokiej ofercie na rynku.
5 stycznia 2023 dopuszczone do obrotu na rynku unijnym zostały także larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Zostały włączone do unijnego wykazu nowej żywności (novel food).
#gotujzhejto #jedzenie #gotowanie #insekty

Komentarze (2)